Τοποθέτηση Δημοτικού Συμβούλου Καλλιθέας Δημήτρη Κάρναβου στο Δημοτικό Συμβούλιο 07-06-2007 (ΑΡΧΕΙΟ)

Δευτέρα, 22 Μαρτίου 2010

| | |
Τοποθέτηση Δημοτικού Συμβούλου Καλλιθέας Δημήτρη Κάρναβου στο Δημοτικό Συμβούλιο 07-06-2007 με θέμα «Συζήτηση – Λήψη απόφασης σχετικά με τα συγκροτήματα των προσφυγικών κατοικιών στην Καλλιθέα».

«Κύριε πρόεδρε, κύριε δήμαρχε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κυρίες και κύριοι»

Οι προσφυγικές κατοικίες χαρακτηρίζουν για χρόνια την πόλη μας, απεικονίζοντας και αντιπροσωπεύοντας σε μεγάλο βαθμό την ταυτότητα της. Οι κάτοικοι τους, οι Μικρασιάτες και Πόντιοι πρόσφυγες αποτελούν το σημαντικότερο κομμάτι του ανθρώπινου δυναμικού πάνω στο οποίο στηρίχθηκε η ανάπτυξη της πόλης μας.


 Η συζήτηση για τη διατήρηση κάποιων προσφυγικών κατοικιών έπρεπε να αποτελεί αντικείμενο ευρύτερης διαβούλευσης των φορέων του ΥΠΕΧΩΔΕ και του Υπουργείου Πολιτισμού καθώς προσφυγικά υπάρχουν σε πάρα πολλές περιοχές της Αθήνας. Νίκαια, Κορυδαλλός, Πειραιάς, Περιστέρι, Αθήνα, Καισαριανή, Ν. Ιωνία, Φιλαδέλφεια είναι μερικές περιοχές εκτός της Καλλιθέας μας που φέρνω άμεσα στο μυαλό μου για την ύπαρξη και εκεί προσφυγικών. Θα πρέπει δε να συμφωνήσουμε ότι οι προσφυγικές κατοικίες αποτελούν αρχιτεκτονική κληρονομιά, και αυτό πηγάζει τόσο από τις σχετικές με την πολιτιστική κληρονομιά συμβάσεις της ΟΥΝΕΣΚΟ του 1954 και 1972, όσο και από τη Σύμβαση της Γρανάδας «για την προστασία της Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της Ευρώπης» του 1985, η οποία λέει χαρακτηριστικά: «Η έννοια του ιστορικού μνημείου δεν καλύπτει μόνο το μεμονωμένο αρχιτεκτονικό έργο, αλλά και την τοποθεσία που μαρτυρεί ένα ιστορικό γεγονός». Η υποδοχή των προσφύγων του 1922 αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα της νεοελληνικής ιστορίας.

Πριν από την έναρξη της συνεδρίασης συνομίλησα με κατοίκους αλλά και ιδιοκτήτες των προσφυγικών κατοικιών. Κι από όλους εισέπραξα μεγάλη δυσπιστία για τις προθέσεις του Δήμου για την τύχη των κατοικιών τους. Πως όμως να μην είναι οι συμπολίτες μας δύσπιστοι; Όταν ακόμη και στο ίδιο το εισηγητικό της διοίκησης υπάρχει η παραδοχή ότι η μέχρι σήμερα ενασχόληση του Δήμου δεν έχει φέρει κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Ποια ήταν μέχρι σήμερα η παρέμβαση του Δήμου για τη βελτίωση των συνθηκών στέγασης των συμπολιτών μας; Ποια προγράμματα από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο απορροφήσατε για την υποστήριξη κατοίκων μειονεκτούντων αστικών περιοχών; Ποια ήταν τόσα χρόνια η βοήθεια του δήμου στο ξεκαθάρισμα των τίτλων ιδιοκτησίας; Δε θα μπορούσατε όπως έχετε πάρει εξήντα τέσσερις εργαζομένους με σύμβαση έργου να έχετε ορίσει ένα δικηγόρο για αυτό, το τόσο σημαντικό, πρόβλημα των συμπολιτών μας. Ποια ήταν η τεχνική βοήθεια του Δήμου στις επεκτάσεις και προσθήκες των ασφυκτικών προσφυγικών κατοικιών; Πότε θα αναθέσετε μελέτη για το ποιοι κοινόχρηστοι χώροι πέριξ των προσφυγικών θα απελευθερωθούν και θα ενωθούν για κοινωφελείς χρήσεις και ποιοι θα προσκυρωθούν στους όμορους ιδιοκτήτες; Πότε θα εφαρμόσετε αυτά που διακηρύσσεται στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο; Έχετε ιεραρχήσει τις προτεραιότητες σας ως διοίκηση για τις πέντε περιοχές με προσφυγικές κατοικίες; Αντί λοιπόν να μεταθέτετε τις ευθύνες σας στην κεντρική διοίκηση, αντί να γενικολογείτε καλό θα ήταν να απολογηθείτε στους συμπολίτες μας για τα τόσα χρόνια ολιγωρίας, για το ότι η πόλη μας έχει σχεδόν πλήρως τσιμεντοποιηθεί.
Κύριοι της διοίκησης δεν μπορεί να κάνετε ότι «σφυρίζετε» αδιάφορα και ότι η ανάπλαση των προσφυγικών είναι αρμοδιότητα άλλων. Όταν γνωρίζετε το ζήτημα από την εποχή της Επιχείρησης Πολεοδομικής Ανασυγκρότησης, όταν υπάρχει μελέτη της Δημόσιας Επιχείρησης Πολεοδομίας και Στέγασης (ΔΕΠΟΣ) από την περίοδο 1990-92 που προβλέπει ότι και οι Τζιτζιφιές θα οικοδομηθούν μετά τα Ολυμπιακά Έργα και την απομάκρυνση του ιπποδρόμου, όπως και οι άλλες γειτονιές οι οποίες είχαν γνωρίσει από νωρίτερα έντονη οικοδομική δραστηριότητα. Πείτε μας αλήθεια γιατί δεν προχωρήσατε τίποτε από τη μελέτη του 1992 επί Κυριόπουλου;

Αλλά και τη σημερινή συζήτηση θέλατε να την αποφύγετε. Το επίμαχο έγγραφο του αντιδημάρχου ο οποίος προτείνει διατήρηση των προσφυγικών επιχειρήσατε να το κρύψετε, κρύβεται επίσης το γεγονός ότι επιτέλους συζητάμε στο δημοτικό συμβούλιο το τεράστιο αυτό ζήτημα λόγω της επερώτησης του επικεφαλής της παράταξης «Πρώτα η Καλλιθέα» Γιάννη Χατζόπουλου και της ανακαίνισης του θέματος από το συνάδελφο Ηλία Κακουλίδη. Εμφανίζεστε δε σήμερα στο συμβούλιο με αντικρουόμενες απόψεις από αυτές που εξέφρασε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος πολεοδομίας επιχειρώντας με γενικολογίες και ενσυνείδητη παραπλάνηση των κατοίκων να μεταθέσετε τις ευθύνες σας στην κεντρική διοίκηση. Το χειρότερο όμως που πιστεύω για εσάς κύριοι της διοίκησης είναι ότι για το ζήτημα των προσφυγικών έχετε αποφασίσει να μην πάρετε καμία πρωτοβουλία, να το αφήσετε στην τύχη του αποφεύγοντας να βάλετε τα δάχτυλα σας «επί του τύπου των ήλων». Αυτό φαίνεται από τις πράξεις σας ή μάλλον από την απραξία σας, το σχόλιο μου αυτό αφορά άμεσα τον σημερινό και επί 9 χρόνια δήμαρχο και 7 χρόνια παλαιότερα αντιδήμαρχο τεχνικών υπηρεσιών, Κώστα Ασκούνη. Το ότι θέλετε να «θάψετε» το ζήτημα φαίνεται και από το γεγονός ότι εισηγείστε τη δημιουργία διαπαραταξιακής επιτροπής για να επισκεφτεί Υπουργεία για να προωθήσετε λέτε το θέμα. Ποιο είναι όμως το θέμα; Να χαρακτηρίσουμε όπως λέτε στο εισηγητικό σας προσφυγικές κατοικίες και στις 5 ενότητες στην πόλη μας; Ξέρετε αλήθεια πόσες από τις 1134 κατοικίες του 1936 και τις 1007 που υπήρχαν το 1990 έχουν μείνει στην πόλη μας; Γνωρίζετε ότι το μέχρι το 1990 που ξεκίνησε η μελέτη της ΔΕΠΟΣ στις Τζιτζιφιές μόλις μία κατοικία είχε ανοικοδομηθεί και αυτή από ιδιώτη. Πηγαίνετε να δείτε τι γίνεται τώρα! Επίσης όπως φαίνεται από το εισηγητικό σας δε θυμάστε ότι ΔΕΠΟΣ και Δήμος συμφωνούσαν το 1989 ότι οι Τζιτζιφιές αποτελούν την πρώτη προτεραιότητα για ανάπλαση. Εσείς που κατηγορείτε το Υπουργείο Πολιτισμού για αποσπασματική προσέγγιση, μπορείτε να μας πείτε σε ποια δεδομένα στηρίζεται τις μέχρι τώρα αγορές του Δήμου;

Κυρίες και κύριοι πιστεύοντας το τόσο σημαντικό ζήτημα των προσφυγικών κατοικιών δεν εξαντλήθηκε σε μία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου σας καλώ να διοργανώσετε νέα συζήτηση καλώντας κατοίκους και των πέντε περιοχών της πόλης μας στις οποίες υπάρχουν προσφυγικές κατοικίες. Κλείνοντας θέλω να πω περιληπτικά ποιες αρχές πρέπει σήμερα να τηρήσουμε στην προσέγγιση του κρίσιμου ζητήματος των προσφυγικών κατοικιών.
1) Ανεξάρτητα της όποιας απόφασης πάρουμε σήμερα ο Δήμος πρέπει να εγγυηθεί σε κάθε ιδιοκτήτη ότι θα μπορεί να νέμεται την περιουσία του με τις αγοραίες τιμές.
2) Όποια εξέλιξη δρομολογηθεί πρέπει να συνοδεύεται από σαφή και σύντομα χρονοδιαγράμματα.
3) Ο Δήμος προκειμένου να προχωρήσει σε οποιαδήποτε απόφαση πρέπει να επικαιροποιήσει τη μελέτη της ΔΕΠΟΣ. Πρέπει να καταγράψουμε άμεσα και πλήρως τη σημερινή κατάσταση στην πόλη.
4) Ο Δήμος πρέπει να παραδειγματιστεί από άλλους Δήμους όπως αυτού του γειτονικού Ταύρου, ο οποίος εισπράττει περίπου 6.000.000 Ευρώ για ανάπλαση συνοικίας «Περιβόλια» από το Περιφερειακό Επιχειρηματικό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) Αττικής. Ο Δήμος μας πρέπει επίσης να ενημερωθεί για προγράμματα πολεοδομικής ανασυγκρότησης και αναπλάσεων άλλων δήμων όπως της Αθήνας, της Κοζάνης, της Ξάνθης, της Καβάλας, της Κομοτηνής και να εξετάσει την εφαρμογή του διατάγματος που χαρακτηρίζει παραδοσιακό τον προσφυγικό οικισμό του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας.
5) Ο Δήμος μας πέραν της κρατικής χρηματοδότησης, πρέπει να αναζητήσει τις μεγάλες, πλέον, δυνατότητες χρηματοδότησης αστικών αναπλάσεων τις οποίες προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω των διαρθρωτικών ταμείων, έχω μιλήσει κατά το παρελθόν για το Urban και για το πρόγραμμα ανακατασκευής προσόψεων του Δήμου Αθηναίων, καθώς και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και να εξετάσει τις δυνατότητες συνεργασίες με τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας.
6) Τέλος, πιστεύω ότι ο Δήμος μας, έστω και τώρα, πρέπει να προβεί σε επεμβάσεις βελτίωσης του οικιστικού περιβάλλοντος των προσφυγικών γειτονιών και να προσλάβει ένα δικηγόρο με σύμβαση έργου για να βοηθήσει όσους συμπολίτες μας χρειάζεται, προκειμένου να αποκτήσουν οριστικούς τίτλους ιδιοκτησίας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

© 2010 Δημήτρης Κάρναβος | dkarnavos.gr