5 απλές επιλογές για οικιακή ανακύκλωση-επανάχρηση (ΑΡΧΕΙΟ)

Δευτέρα, 22 Μαρτίου 2010

| | |
Οι εφαρμογές της ανακύκλωσης είναι σχετικά καινούριες στο ευρύ κοινό της χώρας μας. Η πιο γνωστή είναι αυτή με τους «μπλε» κάδους ανακύκλωσης. Είναι όμως παντού έτσι τα πράγματα; Στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο ανεπτυγμένο κόσμο σίγουρα όχι. Η ανακύκλωση έχει ευρύτατες εφαρμογές. Υπάρχουν διάφορες τεχνολογίες και κέντρα μεταφόρτωσης για κάθε «απόρριμμα», από αυτοκίνητα και λοιπές ηλεκτρονικές συσκευές μέχρι και ρούχα. Το σημαντικότερο, η διαλογή των οικιακών ανακυκλώσιμων απορριμμάτων δεν γίνεται στα εργοστάσια διαλογής όπως στην Ελλάδα με το γνωστό σύστημα των μπλε κάδων, αλλά στην πηγή, δηλαδή …στα σπίτια μας! Συγκεκριμένα:
1)Διαλέγουμε τα απορρίμματα στην πηγή. Η εφαρμογή του είναι απλή, καθώς αγοράζουμε μικρούς κάδους για χαρτί, αλουμίνιο, γυαλί, καθώς και οικιακό κομποστοποιητή για τα οργανικά μας απορρίμματα(υπολείμματα φαγητού, φύλλα κλπ) ώστε να αποκτήσουμε δωρεάν λίπασμα για τις γλάστρες μας. Αρκεί και ο δήμος μας να έχει ξεχωριστούς κάδους και όχι μόνο μπλε, που δυστυχώς ακόμη και αυτοί είναι ζητούμενο σε ορισμένους δήμους.
2) Επαναχρησιμοποιούμε το νερό από διάφορες οικιακές χρήσεις πχ από το νιπτήρα για την τουαλέτα μας, ή από το νεροχύτη για τον κήπο μας.
3) Ανακυκλώνουμε τις ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές μας, καθώς και τις μπαταρίες, οι οποίες μπορούν μάλιστα να ελλοχεύουν μεγάλους κινδύνους, στους ειδικούς κάδους του σχετικού συστήματος ή/και στις αλυσίδες καταστημάτων που πουλάνε αντίστοιχα είδη.
4) Αποσύρουμε και ανακυκλώνουμε τα παλαιά μας ιδιωτικά αυτοκίνητα στο συλλογικό σύστημα ανακύκλωσης παλαιών αυτοκινήτων. Κερδίζουμε μία θέση στάθμευσης και 700 κιλά χάλυβα και άλλων ανακυκλωμένων υλικών.
5)Συγκεντρώνουμε τα παλιά μας ρούχα. Κι αν δε θέλουμε να τα διοχετεύσουμε στην Αρχιεπισκοπή ή σε άλλες φιλανθρωπικές οργανώσεις, υπάρχει λύση. Ήδη, σε πρώιμο στάδιο, ιδιωτικές επιχειρήσεις το αναλαμβάνουν. Η μείωση κατανάλωσης χημικών προϊόντων από την επανάχρηση ρούχων είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Γιατί η ανακύκλωση ξεκινάει από το σπίτι μας!!!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

© 2010 Δημήτρης Κάρναβος | dkarnavos.gr