Για τεχνικό πρόγραμμα - Διοίκηση Ασκούνη: Δύο χαμένες τετραετίες για την πόλη μας (ΑΡΧΕΙΟ)

Δευτέρα, 22 Μαρτίου 2010

| | |
Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 12 Δεκεμβρίου με θέμα το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου μας για το 2006 αποκαλύφθηκε για πολλοστή φορά η έλλειψη σημαντικών έργων, τις τελευταίες δύο δεκαετίες που διοικεί η παράταξη του Κώστα Ασκούνη. Η στασιμότητα που επικρατεί στην πόλη μας είναι σε όλους-κατοίκους και επισκέπτες- φανερή. Η έλλειψη έργων υποδομής έχει οδηγήσει στη συγκριτική υποβάθμιση της ποιότητας ζωής στις γειτονιές της Καλλιθέας μας.


Αντιθέτως, δήμοι που κατά τις προηγούμενες δεκαετίες υπολείπονταν σημαντικά σε ανάπτυξη από την πόλη μας όπως για παράδειγμα ο Κορυδαλλός, η Αγία Βαρβάρα, το Μοσχάτο την έχουν φτάσει και ενίοτε ορισμένες περιοχές τους, μετά από σημαντικές αναπλάσεις, την έχουν ξεπεράσει. Αυτό αποδεικνύεται εύκολα από τις αγοραίες τιμές των ακινήτων και την συγκριτική τους παρακολούθηση κατά την τελευταία δεκαετία. Το πόσο δυσαρεστημένοι είναι οι κάτοικοι της πόλης μας από την σημερινή της εικόνα φαίνεται και από πρόσφατη έρευνα που, στα πλαίσια της μεταπτυχιακής μου διατριβής διεξήγαγα, όπου στο ερώτημα «Πιστεύετε ότι ο Δήμος Καλλιθέας συμβάλλει αποφασιστικά στην επίλυση των προβλημάτων της πόληςέλαβα τις κάτωθι απαντήσεις:

ΠΟΛΥ
1,7
ΑΡΚΕΤΑ
6,4
ΜΕΤΡΙΑ
26,6
ΛΙΓΟ
25,3
ΚΑΘΟΛΟΥ
40,1


    Ελάχιστοι κάτοικοι της Καλλιθέας θεωρούν ότι ο Δήμος έχει συμβάλλει στην επίλυση των προβλημάτων της πόλης καθώς το σύνολο των απαντήσεων στις κλίμακες 1,2 μόλις αγγίζει το 8,1%. Αυτοί που θεωρούν ότι ο Δήμος δεν έχει συμβάλλει καθόλου στην επίλυση των προβλημάτων της πόλης ξεπερνούν το 40%, ενώ αθροιστικά με αυτούς που θεωρούν ότι έχει συμβάλλει λίγο ξεπερνούν το 65% των ερωτηθέντων, επιβεβαιώνοντας την αρνητική εντύπωση που φαίνεται να έχουν οι κάτοικοι της πόλης για τη συμβολή του Δήμου στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη μας.

-          Πως όμως να μην έχουμε φτάσει σε αυτά τα αποτελέσματα όταν το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου μας είναι πενιχρό και δεν εκτελείται.
-          Όταν πάνω από πέντε χρόνια περιλαμβάνονται τα ίδια έργα όπως για παράδειγμα η κατεδάφιση του σημερινού ακατάλληλου κτιρίου της δημοτικής βιβλιοθήκης και η ανέγερση νέου, η πεζοδρόμηση των δρόμων γύρω από την αγορά κ.α..
-          Όταν επί δημαρχίας Ασκούνη δεν έχει πεζοδρομηθεί σχεδόν ούτε μέτρο.
-          Ούτε λόγος φυσικά για ποδηλατοδρόμους και άλλες παρεμβάσεις δήμων με πιο προοδευτικές διοικήσεις όπως π.χ. η Λάρισα.

Στη συζήτηση για το τεχνικό πρόγραμμα του επόμενου έτους διαρκώς, δυστυχώς ,όλα αυτά τα χρόνια, επισημαίνουμε τις ίδιες ελλείψεις και αδυναμίες της σημερινής διοίκησης.
-          Έλλειψη προτεραιοτήτων, καθώς το τεχνικό πρόγραμμα δεν είναι αξιολογημένο, βάσει της ωριμότητας κάθε έργου έτσι είναι άγνωστο και αδιαφανές ποια από τα προβλεπόμενα κάθε χρόνο έργα στο τεχνικό πρόγραμμα εκτελούνται.
-          Επανάληψη αναφοράς κάθε χρόνο των ίδιων έργων, χωρίς δυστυχώς αυτά να εκτελούνται.
-          Μηδαμινή απορρόφηση κοινοτικών αλλά και εγχώριων πόρων.

Το 2006 ολοκληρώνεται η ένταξη των έργων στο Γ΄ ΚΠΣ και από τα 3 ΚΠΣ ελάχιστα -και όχι τα σημαντικότερα για τις ανάγκες της πόλης έργα-εντάχθηκαν.
Για προγραμματισμό και συντονισμό των προσπαθειών της τοπικής κοινωνίας και των μαζικών φορέων, ούτε λόγος να γίνεται. Κανείς δεν ξέρει τον προγραμματισμό της δημοτικής αρχής, ενώ ο σημερινός δήμαρχος αποφεύγει επιμελώς το διάλογο. Έτσι και φέτος το τεχνικό πρόγραμμα του 2006, συζητήθηκε με τους πολίτες απόντες. Η προχειρότητα και η αδιαφορία της διοίκησης Ασκούνη φέτος ξεπέρασε κάθε προηγούμενο αφού ο δήμαρχος παρουσιάζοντας το τεχνικό πρόγραμμα δεν προσκόμισε εισηγητικό σημείωμα, ενώ ως σημαντικότερα νέα έργα για την πόλη μας, τον 6ο μεγαλύτερο δήμο της χώρας ανέφερε ένα γήπεδο 5×5 και μία περιορισμένη ανάπλαση στις όχθες Ιλισού!!!
Είναι φανερό ότι ο κύκλος της απραξίας, της υποβάθμισης και της αδιαφορίας κλείνει με την ολοκλήρωση της δεύτερης τετραετίας της διοίκησης Ασκούνη. Ο διάλογος για το μέλλον της πόλης μας έχει αρχίσει. Ξεπερνώντας κομματικές αγκυλώσεις και φανατισμούς και προσκομίζοντας νέες ιδέες και καινοτόμες λύσεις ,όσοι ενδιαφέρονται για το μέλλον της πόλης έχουν εδώ και καιρό βρει πολλά κοινά σημεία επαφής.
Οι δημοτικές εκλογές του 2006 φαίνεται ότι θα δώσουν πολλές ελπίδες για το μέλλον της πόλης μας.            

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

© 2010 Δημήτρης Κάρναβος | dkarnavos.gr