Χωρίς ενημέρωση των πολιτών αποτυγχάνει η ανακύκλωση (ΑΡΧΕΙΟ)

Δευτέρα, 22 Μαρτίου 2010

| | |
Παρότι οι προηγμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν προχωρήσει εδώ και χρόνια σε πολιτικές ανακυκλώσεις με ευρεία συμμετοχή των πολιτών η χώρα μας ξεκίνησε και αυτή προσφάτως ανάλογες προσπάθειες.
Αφού πολλοί δήμοι της Αττικής αλλά και της επαρχίας προχώρησαν σε ανάλογες ενέργειες ο δήμος της Καλλιθέας, “ασθμαίνοντας” λίγο πριν τις προηγούμενες δημοτικές εκλογές, τοποθέτησε μερικούς κάδους σε κεντρικά σημεία για το διαχωρισμό των απορριμμάτων, χωρίς όμως να έχει διασφαλίσει την αποκομιδή τους!


Έτσι, οι μπλε κάδοι, γρήγορα μετατράπηκαν σε συμπληρωματική υποδομή των προϋπάρχοντων πράσινων και μεταλλικών, ακυρώνοντας έτσι τη φιλόδοξη, πλην όμως ελλιπώς προετοιμασμένη, προσπάθεια του δήμου μας. Ο κυριότερος όμως λόγος της μέχρι σήμερα αποτυχίας του προγράμματος ανακύκλωσης είναι η έλλειψη ενημέρωσης των πολιτών. Ενώ η διοίκηση του δήμου κατακλύζει τους Καλλιθεάτες με πολυτελής προσκλήσεις για αδιάφορες εκδηλώσεις δεν κάνει τον κόπο να μας ενημερώσει για το τόσο σημαντικό για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής μας, ζήτημα της ανακύκλωσης.
Πιστεύοντας αταλάντευτα ότι οποιαδήποτε πρωτοβουλία αποτυγχάνει χωρίς την ενημέρωση και συμμετοχή των πολιτών προτείνω την έναρξη ενημερωτικής εκστρατείας των Καλλιθεατών για την ανακύκλωση που μπορεί ενδεικτικά να περιλαμβάνει:

α) Προσωπική ενημερωτική επιστολή σε κάθε νοικοκυριό
β) Τηλεφωνική ενημέρωση
γ) Διοργάνωση ανοιχτών ενημερωτικών ημερίδων ανά δημοτικό διαμέρισμα
δ) Βράβευση της γειτονιάς με τα περισσότερα διαχωρισμένα απορρίμματα
ε) Συνεργασία με τα δύο Πανεπιστήμια και την εκπαιδευτική κοινότητα της πόλης μας
στ) Συμπλήρωση του προγράμματος ανακύκλωσης με μπαταρίες, ηλεκτρικό και ηλεκτρολογικό υλικό.

Γιατί οι ενημερωμένοι και ενεργοί πολίτες είναι οι καλύτεροι σύμμαχοι στην προσπάθεια για την ανακύκλωση και την προστασία του περιβάλλοντος.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

© 2010 Δημήτρης Κάρναβος | dkarnavos.gr