Τοποθέτηση για εγκληματικότητα (ΑΡΧΕΙΟ)

Δευτέρα, 22 Μαρτίου 2010

| | |
Κύριε Πρόεδρε, κύριε Δήμαρχε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κυρίες και κύριοι,

Όλοι γνωρίζουμε πως αυτό που έχει κορυφαία σημασία σε μία πόλη είναι η ποιότητα ζωής των κατοίκων της. Ποιότητα ζωής που άμεσα εξαρτάται από το πόσο ασφαλείς νοιώθουν οι πολίτες. Δυστυχώς στην Καλλιθέα η ανασφάλεια μεγαλώνει μέρα με τη μέρα. H πόλη μας έχει το αρνητικό προνόμιο να συνδέεται όλο και συχνότερα, με φαινόμενα βίας και εγκληματικότητας όπως ληστειών, κλοπών, διαρρήξεων, διακίνησης ναρκωτικών και πορνείας. Γεγονότα που συμβαίνουν καθημερινά. Που μεγαλώνουν την ανασφάλεια των κατοίκων. Σε πολλές γειτονιές της Καλλιθέας μας, ιδιαίτερα σε σημεία που υπάρχει έλλειψη δημοτικού φωτισμού, επικρατεί ο φόβος. Φόβος που υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής όλων μας.Παρά την αύξηση των πεζών περιπολιών και τις προσπάθειες του τμήματος αστυνομίας, η δύναμη που εδρεύει στην πόλη μας δεν επαρκεί. Το τμήμα Ασφαλείας Καλλιθέας το οποίο αναλαμβάνει όλα τα ποινικά αδικήματα, στελεχώνεται με μόλις 12 άτομα αντί 38 που προβλέπει – το πολύ παλαιότερα καταρτισμένο - οργανόγραμμα λειτουργίας του. Σε πρόσφατη επίσκεψή μου, ο διοικητής μου δήλωσε ότι ο αριθμός των συμβάντων στην πόλη μας είναι ανάλογος με αυτούς των τμημάτων Ασφαλείας της Κυψέλης, του Αγ. Παντελεήμονα Αχαρνών και του Συντάγματος! Ταυτόχρονα, το εν λόγω τμήμα εξυπηρετεί διοικητικά τους περίπου 200.000 κατοίκους της πόλης μας αλλά και τους χιλιάδες διερχόμενους! Όπως χαρακτηριστικά μου δήλωσε ο διοικητής, δεν μπορεί να διαθέσει δυνάμεις για υποθέσεις εκτός τμήματος! Σε ό,τι αφορά τα τμήματα αστυνομίας και τροχαίας τα πράγματα είναι κάπως καλύτερα, αν και εδώ λείπουν συνολικά 50 άτομα για τη στελέχωσή τους. Η πόλη μας, όπως μου δήλωσε ο διοικητής της τροχαίας, αντιμετωπίζει σημαντική αύξηση παραβατικότητας αλλοδαπών. Ο δήμος μας έχει σημαντικό μερίδιο ευθύνης για το κυκλοφοριακό πρόβλημα και τις τροχαίες παραβάσεις στην πόλη, καθώς ούτε μια δημοτική θέση στάθμευσης δεν δημιουργήσατε όλα αυτά τα χρόνια. Ανύπαρκτη είναι η δημοτική συγκοινωνία Ενώ εκατοντάδες αναπηρικές θέσεις που έχουμε εκχωρήσει, παραμένουν ανενεργές. Η απελευθέρωση οδών και οι εκτροπές κυκλοφορίας είναι και δική μας αρμοδιότητα όταν χρειάζεται καθαρισμός από λάδια ή κάλυψη των λακκουβών στις οδούς αρμοδιότητάς μας. Η δημοτική αστυνομία πρέπει να συνεργαστεί στενότερα με το τμήμα τροχαίας Καλλιθέας.

Κυρίες και κύριοι,
Εδώ και 2 και πλέον χρόνια -λόγω των σημαντικών προβλημάτων εγκληματικότητας που αντιμετωπίζει η πόλη μας, αναλάβαμε μαζί με το συνάδελφο Τάσο Γαϊτάνη, μία συγκεκριμένη πρωτοβουλία. Θέσαμε το ζήτημα της σύστασης και λειτουργίας του προβλεπόμενου από το άρθρο 84 του κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, προληπτικού θεσμού του Τοπικού Συμβουλίου Πρόληψης Παραβατικότητας.
Τα Συμβούλια Πρόληψης Παραβατικότητας αποτελούν αποκεντρωμένα όργανα διαχείρισης του προβλήματος, τα οποία μπορούν να προχωρήσουν σε μια σειρά από σημαντικές προληπτικές, το τονίζω αυτό και όχι κατασταλτικές δραστηριότητες, όπως: Σχεδιασμό ειδικών δράσεων για την πρόληψη της εγκληματικότητας, την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, του κοινωνικού αποκλεισμού και της κοινωνικής ανασφάλειας, ζητήματα για τα οποία ο δήμος μας δεν έχει κάνει τίποτε, σε αντίθεση με άλλους δήμους, παρότι τα προβλήματα είναι έντονα, ενώ υπάρχει σημαντικό πεδίο δράσης. Το Συμβούλιο Πρόληψης Παραβατικότητας μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο για μια σειρά πρωτοβουλιών του δήμου μας ακόμη και για ζητήματα σαν κι αυτό που συζητάμε σήμερα περί λειτουργίας internet καφέ και γενικότερα για τις εξαρτήσεις από τη χρήση διαδικτύου. Κύριοι της διοίκησης, η πραγματικότητα είναι ο κατήγορός σας. Δεν μπορείτε να ισχυρίζεστε ότι ασκείτε ολοκληρωμένη κοινωνική πολιτική όταν δεν ενεργοποιείτε έναν τόσο σημαντικό θεσμό. Ένα θεσμό που μπορεί επίσης, να συμπληρώσει τη δράση του «Θησέα» και του «Σταθμού» για την καταπολέμηση των ναρκωτικών. Αλλά και να συνεργαστεί με την εκπαιδευτική κοινότητα καθώς και με συλλόγους και λοιπούς φορείς της πόλης, ιδιαίτερα δε με το Πάντειο Πανεπιστήμιο το οποίο εξειδικεύεται στα γνωστικά αντικείμενα των κοινωνικών επιστημών. Το Συμβούλιο, όπως προβλέπει ο νόμος, μπορεί να απαρτίζεται από εγκληματολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, κοινωνιολόγους, ψυχολόγους αλλά και ανθρώπους που έχουν υπηρετήσει σε θέσεις ευθύνης στα Σώματα Ασφαλείας.
Η πρωτοβουλία του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρυσοχοΐδη, για τη στενότερη συνεργασία της αστυνομίας με τα δημοτικά συμβούλια, βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση. Δεν θα συμφωνήσω όμως μαζί του στην ιδέα των πρότυπων αστυνομικών κέντρων με στελέχωσή τους από ψυχολόγους και κοινωνιολόγους. Αυτή η αρμοδιότητα πρέπει να είναι της αυτοδιοίκησης στο πλαίσιο των Τοπικών Συμβουλίων Πρόληψης Παραβατικότητας.

Κυρία Πρόεδρε,
Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για αδράνεια εκ μέρους της δημοτικής αρχής. Οι Καλλιθεάτες δεν αισθάνονται ασφάλεια. Η πόλη μας γίνεται ολοένα και πιο αφιλόξενη. Πιο φοβισμένη.
Πρέπει να παλέψουμε λοιπόν με την ανασφάλεια. Να διώξουμε το φόβο. Αυτή είναι μία μάχη που με υπευθυνότητα πρέπει να δώσουμε όλοι μαζί. Η προστασία της ελευθερίας, η ασφάλεια του Καλλιθεάτη είναι Συνταγματικό του δικαίωμα. Δεν υπάρχει χώρος για δικαιολογίες.
Επιβάλλεται να προχωρήσουμε άμεσα σε δράσεις. Σε λύσεις. Να απαιτήσουμε άμεσα τη στελέχωση των τμημάτων της Καλλιθέας. Να προχωρήσουμε στη σύσταση και στη λειτουργία του προληπτικού θεσμού του Τοπικού Συμβουλίου Πρόληψης Παραβατικότητας Το πρόβλημα της εγκληματικότητας είναι γύρω μας. Είναι δίπλα μας. Είναι ευθύνη και χρέος να κάνουμε κάτι τώρα!

Δημήτρης Κάρναβος
Δημοτικός Σύμβουλος Καλλιθέας
MSc Τοπική Ανάπτυξη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

© 2010 Δημήτρης Κάρναβος | dkarnavos.gr