ΙΖΟΛΑ: Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου (ΑΡΧΕΙΟ)

Δευτέρα, 22 Μαρτίου 2010

| | |
Στη υπόθεση του οικοπέδου της πρώην Ιζόλα, όπου πρόκειται να ανεγερθεί με τις ευλογίες τις διοίκησης του δήμου υπερμάρκετ, θα έβαζα ακόμη και τίτλο κι ας είναι χιλιοειπωμένος. Είναι όμως εύστοχος: «Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου». Και μάλιστα με ανεξιχνίαστο τρόπο. Πολλοί το είπανε σκάνδαλο. Εγώ σίγουρα θα αναφερθώ σε σκιές. Δεν θα υιοθετήσω ίσως τα πρωτοσέλιδα του τοπικού τύπου όταν πρωτοσυζητήθηκε το θέμα το καλοκαίρι του 2001 που απεικόνιζαν ένα σακούλι με δολλάρια!!Σκιές όμως υπάρχουνε και έχουνε δημιουργηθεί αυτά τα χρόνια που είναι στη διοίκηση του δήμου μας η παράταξη Ασκούνη. Σκιές δημιουργούνται και από τα μικρά και από τα μεγάλα. Και από το γεγονός ότι το θέμα συζητήθηκε καλοκαίρι, αναφέρομαι στο 2001, αλλά και από το γεγονός ότι σήμερα (ΣΗΜ. 8/2007) έρχεται για συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο με μια σπάνια διαδικασία, που επιτρέπεται βέβαια, αλλά δε συνηθίζεται: εισηγητικό κατευθείαν από το γραφείο δημάρχου.

Αναρωτιέμαι αλήθεια πότε το δημοτικό μας συμβούλιο έχει ενημερωθεί για την απόφαση του διοικητικού πρωτοδικείου του 2005, το οποίο ουσιαστικά δεν μας δίνει την δυνατότητα πλέον να ξαναχαρακτηρίσουμε το ακίνητο, άρα χάνουμε για πάντα τη δυνατότητα να το διεκδικήσουμε. Δηλαδή ουσιαστικά για να καταλάβει το δημοτικό συμβούλιο και ο Καλλιθεάτικος λαός, τις μεγαλύτερες ελπίδες μας για να κρατήσουμε αυτό το χώρο τις χάσαμε χωρίς να το ξέρουμε. Χωρίς να το ξέρει ο λαός της Καλλιθέας, που πήγε και ψήφισε στις δημοτικές εκλογές το 2006. χωρίς να το ξέρει το δημοτικό συμβούλιο. Και αυτό δεν ξέρω τι είδους ευθύνες γεννά για κάποιον που έχει υπεύθυνη θέση.

Θα σχολιάσω επίσης την μόνιμη αναφορά του κυρίου Δημάρχου ότι ο δήμος μας έχει σήμερα χαρακτηρισμένα και άρα δεσμευμένα εξήντα στρέμματα γης και αναζητεί οικονομικούς πόρους για να τα απαλλοτριώσει. Όμως δέκα εννέα στρέμματα ενιαίο χώρο όπως το οικόπεδο της ΙΖΟΛΑ δεν έχουμε πουθενά αλλού στην πόλη. Και τι θα πούμε αύριο στα παιδιά μας στην νέα γενιά, ότι δεν είχαμε ή δεν πρόκειται να έχουμε ως πόλη, γιατί τα χάνουμε μια για πάντα αυτά τα στρέμματα, κοινοφελείς ελεύθερους χώρους; Δεν είχαμε ανάγκες αθλητισμού, δεν είχαμε ανάγκη χώρων πρασίνου, δεν είχαμε ανάγκη χρήσεων πρόνοιας και πολιτισμού σε αυτή την περιοχή. Και εδώ θα κάνω και την αυτοκριτική μου. Όταν πέρασε από το δημοτικό συμβούλιο και άλλο μεγάλο οικόπεδο της περιοχής και πουλήθηκε χωρίς να το χαρακτηρίσουμε, για τον «ΦΟΙΒΟ» αναφέρομαι, δεν αντέδρασα. Και προς τιμή του ο συνάδελφος και νυν αντιδήμαρχος Χρήστος Σοφιανίδης ήτανε ο μόνος που αντέδρασε. Σας θυμίζω δε, ότι τον ίδιο καιρό για μικροπολιτικούς λόγους άλλη ιδιωτική τράπεζα εισηγμένη στο χρηματιστήριο με κρατική διοίκηση όπως η Εθνική που κατείχε το ακίνητο της ΙΖΟΛΑ, η Γενική τράπεζα χάρισε στον δήμο Καλλιθέας με συμβολικό τίμημα ένα ακίνητο και δεν το πούλησε σε ιδιώτες. Αναφέρομαι στο κτίριο της ΠΕΑΝ στην Φιλαρέτου. Άρα λοιπόν θα μπορούσε η Εθνική τράπεζα να είχε δωρίσει στο δήμο το ακίνητο της ΙΖΟΛΑ, αν βέβαια πραγματικά το διεκδικούσαμε. Ή μήπως η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου που είναι ανώνυμη εταιρία δεν μπορεί να χαρίζει ακίνητα; ή μήπως η Ολυμπιακά Ακίνητα, η οποία μάλιστα είναι ρητά εξαιρεμένη από τον δημόσιο τομέα δεν μπορεί να διαθέτει σε δήμους για λόγους δημόσιου συμφέροντος σημαντικά ακίνητα; ή μήπως δεν υπάρχουνε, όπως και άλλες φορές το έχω πει, χρήματα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για να αγοράσουμε σημαντικά οικόπεδα της πόλης μας για κοινωφελείς σκοπούς; Ή μήπως δεν υπάρχουνε χρηματοδοτήσεις, γιατί εγώ είμαι από αυτούς που πιστεύουνε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για το αστικό περιβάλλον, όπως το 6Ο και το 7Ο πλαίσιο από την Κοινότητα. Για παράδειγμα, το URBAN, τα προγράμματα ένα και δύο, που άλλοι δήμοι ωφεληθήκανε και πήρανε χρήματα, ενώ εμείς ήμασταν απόντες.

Τέλος, θα σας πω αυτό που μου είχε μείνει από την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου το καλοκαίρι του 2001, το οποίο έχω θυμηθεί διαβάζοντας τα πρακτικά αλλά μου το θύμισε σήμερα ο Γιάννης ο Χατζόπουλος, την φράση του Νίκου του Παπαθανάση; «το ερώτημα που θα για μείνει αμείλικτο στην ιστορία της πόλης είναι το εξής: Ποιος διαβεβαίωνε τo σουπερμάρκετ Σκλαβενίτη ότι μπορεί να πληρώνει τέσσερα δισεκατομμύρια διακόσια δρχ για ένα δεσμευμένο οικόπεδο’. Και να σας πω κλείνοντας και κάτι άλλο. Σήμερα μιλάμε για τροποποίηση ρυμοτομικού και άκουσα τον Δήμαρχο να λέει ότι θα δημιουργηθεί εκεί χώρος πρασίνου. Θέλω να σας πω ξεκάθαρα ότι τα πεπραγμένα της διοίκησής σας εννέα χρόνια τώρα, που πράγματι έχετε αγοράσει οικόπεδα, δεν με πείθουνε για αυτό. Μπορείτε να γυρίσετε όλη την πόλη να δείτε την εγκατάλειψη όλων των αγορασθέντων από εσάς οικοπέδων και να κατανοήσετε γιατί δεν εμπιστευόμαστε τη διοίκησή σας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

© 2010 Δημήτρης Κάρναβος | dkarnavos.gr