Χρηματοδότηση δήμου (ΑΡΧΕΙΟ)

Δευτέρα, 22 Μαρτίου 2010

| | |
Κύριε πρόεδρε, κύριε δήμαρχε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κυρίες και κύριοι,
Αν και δεν είναι ευρέως γνωστό, οι τοπικές αρχές έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν απευθείας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αίτηση χρηματοδότησης, στο πλαίσιο κοινοτικών προγραμμάτων για πολλές ευρωπαϊκές πολιτικές.

Η επιλεξιμότητα των προτάσεων για χρηματοδότηση εξαρτάται μόνο από το σκεπτικό και τους στόχους κάθε πρόσκλησης υποβολής προτάσεων της Επιτροπής. Η αξιολόγηση δε, των προτάσεων των δήμων γίνεται απ’ ευθείας από την Επιτροπή, χωρίς δηλαδή μεσολάβηση της κάθε εθνικής κεντρικής διοίκησης. Όλες οι δυνατότητες για άμεσες επιδοτήσεις προγραμματίζονται κάθε χρόνο και δημοσιεύονται πριν την 31η Μαρτίου. Αυτό, επιτρέπει στον κάθε Δήμο, άρα και στο Δήμο μας, όταν βέβαια επιτέλους αποφασίσει να ασχοληθεί συστηματικά με τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα, να γνωρίζει εκ των προτέρων τους τομείς πολιτικής του χρηματοδοτεί η Επιτροπή ώστε να σχεδιάσει και προγραμματίσει ανάλογα τις δράσεις του.

Οι τοπικές αρχές μπορούν να χρηματοδοτηθούν για ευρύτατο πλαίσιο πολιτικών όπως της αειφόρου ανάπτυξης, της Ανταγωνιστικότητας και Καινοτομίας (7ο Πλαίσιο), στον τομέα των μεταφορών (Πρόγραμμα «Μάρκο Πόλο») στην Κοινωνία της Πληροφορίας και τα Μέσα Επικοινωνίας, στη Δια Βίου Μάθηση, σε δράσεις για ασφάλεια, νεολαία (μέσω των Τοπικών Συμβουλίων Νέων), προστασία Καταναλωτών, Πολιτισμό, υγεία, καταπολέμηση βίας σε ευπαθείς ομάδες κ.α.

Είναι φανερό ότι το μόνο που χρειάζεται για να επωφεληθεί ο Δήμος και οι Καλλιθεάτες από τις δυνατότητες απ ευθείας χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι η σωστή ενημέρωση, η στόχευση και ο προγραμματισμός.
Ερωτώ λοιπόν τη διοίκηση του Δήμου ποιες είναι οι σχετικές σας ενέργειες για απ’ ευθείας χρηματοδότηση δράσεων στα σημαντικά ζητήματα τα οποία έθεσα, όταν μάλιστα η έγκριση της χρηματοδότησης δεν αφήνει περιθώρια για δικαιολογίες περί κομματικών αποκλεισμών του Δήμου μας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

© 2010 Δημήτρης Κάρναβος | dkarnavos.gr