Απολογισμός (ΑΡΧΕΙΟ)

Δευτέρα, 22 Μαρτίου 2010

| | |
Κυρία Πρόεδρε, κύριε Δήμαρχε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κυρίες και κύριοι,

Κληθήκαμε σήμερα καταμεσής του καλοκαιριού του 2009 για να συζητήσουμε τα πεπραγμένα της δημοτικής αρχής του έτους 2007!
Από το φάκελο που λάβαμε από τη διοίκηση, κάποιος ιστορικός ή δημογράφος του μέλλοντος, θα μπορούσε να αντλήσει μερικές ετερόκλητες, ενδιαφέρουσες ή μη, πληροφορίες. Πληροφορίες σχετικές με τους κάδους καθαριότητας, τα εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα, τα τεχνικά έργα αλλά και το πόσες άδειες καταστημάτων δόθηκαν ή ανακλήθηκαν, πόσες κλήσεις κόπηκαν, πόσοι γάμοι τελέσθηκαν, πόσοι εμβολιασμοί νηπίων έγιναν, πόσοι μετείχαν στις παιδικές κατασκηνώσεις, ποιες αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις έλαβαν χώρα κ.οκ.Θα μπορούσε να αντλήσει και –μετά βεβαιότητας- ήσσονος σημασίας πληροφορίες όπως πόσοι απόφοιτοι των σχολών του πολιτιστικού οργανισμού συμμετείχαν σε διαγωνισμούς πιάνου, πόσες μεταβολές ΔΕΗ έγιναν, πόσα πρωτόκολλα καταχώρησε κάθε υπηρεσία, πόσες προσκλήσεις έστειλε ο πολιτιστικός οργανισμός (βέβαια αν συγκρίναμε τη συμμετοχή στις εκδηλώσεις με το κόστος εκτύπωσης κι αποστολής ίσως να μην την κατατάσσαμε στις ήσσονος σημασίας πληροφορίες).
Στο σύντομο, 120 περίπου λέξεων, συνοδευτικό των πεπραγμένων που υπογράφει ο δήμαρχος με αρμόδια υπάλληλο του δήμου την κα Γρίβα, αναφέρονται δύο εκ διαμέτρου αντίθετα δεδομένα. Το άρθρο 217 του Ν. 3463 αναφέρει ότι ο απολογισμός πεπραγμένων της δημοτικής αρχής, και το τονίζω αυτό, γίνεται σε ειδική δημόσια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου σε ό,τι αφορά την οικονομική κατάσταση, τη διοίκηση του Δήμου και την εφαρμογή του προγράμματος δημοτικής δράσης. Αμέσως παρακάτω το εισηγητικό αναγράφει την πλήρως αντικρουόμενη με το Νόμο διαδικασία που ακολούθησε η διοίκηση του δήμου μας. Αναφέρει συγκεκριμένα: “Η έκθεση πεπραγμένων βασίζεται στις αναφορές των προϊσταμένων, των Διευθύνσεων, τμημάτων και των γραφείων μας και δίνει συνοπτική εικόνα της δημοτικής δράσης κατά το 2007.”.

Κύριε Δήμαρχε,
Αυτός δεν είναι απολογισμός πεπραγμένων δημοτικής αρχής. Αυτά που μας φέρατε σήμερα εδώ, κάποια ατάκτως ειρημένα έγγραφα υπηρεσιακών παραγόντων, δυστυχώς “γραφειοκρατικά” και απεικονίζουν τη ραστώνη –για να το πω επιεικώς- στην οποία έχει περιπέσει η διοίκησή σας. Ένας πραγματικός απολογισμός δημοτικής αρχής, πέραν από την επικαιρότητά του, οφείλει να υπηρετεί τις κάτωθι αρχές:
1. Να παρουσιάζει με ποιες δράσεις η διοίκηση -και όχι οι υπηρεσίες- ανταπεξήλθε ή έστω προσέγγισε τους αναπτυξιακούς στόχους της πόλης αλλά και το προεκλογικό της πρόγραμμα.
2. Να παρουσιάζει τα πεπραγμένα σας σε σχέση με το στρατηγικό σχεδιασμό και το επιχειρησιακό σχέδιο του Δήμου της περιόδου 2007-2010 που όμως ακόμη, τέλη του 2009, δεν έχετε παρουσιάσει. Ουσιαστικά κι επισήμως ομολογείται ότι ο δήμος μας διοικείται “έτσι, χωρίς πρόγραμμα”, που έλεγε κι η αείμνηστη Μαρία Ρεζάν.
3. Να έχει ενιαία μεθοδολογία παρουσίασής του και να μην ήταν συρραφή, ασυνεχών κι ανόμοιων, κειμένων υπηρεσιών.
4. Να εμφανίζει συγκρίσεις με τις προηγούμενες χρονιές και στόχους για τις επόμενες.

Κύριε Δήμαρχε,
Αν τα πεπραγμένα της δημοτικής αρχής είναι αυτές οι ατάκτως ηρριμένες εκθέσεις υπηρεσιών, αν αυτές εκφράζουν τη βούληση και το μέγεθος του έργου σας όπως είπε ο δήμαρχος, έχετε από μόνος σας αυτοκαταργηθεί! Και προφανώς δεν είναι τυχαίο ότι αυτό συμβαίνει σε μία περίοδο που συζητείται πλέον ευρέως στην πόλη η απουσία σας λόγω ανειλημμένων συνεχών κομματικών σας υποχρεώσεων. Οι Καλλιθεάτες άλλες φορές ακούνε ότι μιλάτε σε κομματικές συγκεντρώσεις, στη Θράκη, άλλοτε στη Λέρο, άλλοτε σε διάφορα μέρη. Σύντομα θα πρέπει επιτέλους να διαλέξετε το ρόλο που επιθυμείτε. Αυτόν του κομματικού πολιτευόμενου στελέχους ή αυτόν του δημάρχου όλων των Καλλιθεατών. Εμείς θα σεβαστούμε όποια απόφασή σας, αρκεί να την πάρετε γρήγορα. Αυτό απαιτεί το συμφέρον της πόλης μας.

Κυρία Πρόεδρε,
Ο σημερινός τρόπος παρουσίασης από το δήμαρχο των πεπραγμένων της δημοτικής αρχής ευτελίζει και υποβαθμίζει το θεσμό της αυτοδιοίκησης, υποβιβάζει και προσβάλλει τη νοημοσύνη του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ ακυρώνει, παρακάμπτει θα έλεγα και το όποιο έργο έχουν ενδεχομένως επιτελέσει ορισμένοι εκ των στελεχών της διοίκησης.
Εν τέλει αποτελεί κοροϊδία για όλους μας η παρουσίαση αυτής της ασύντακτης συρραφής υπηρεσιακών εγγράφων από το πρωτόκολλο του δήμου μας, δίκην απολογισμού.
Ο “απολογισμός” σας είναι ωστόσο χρήσιμος κατά τούτο: αποκαλύπτει ότι η δημοτική σας αρχή δεν διαθέτει όχι απλώς όραμα, αλλά ότι δεν έχει να επιδείξει καν στοιχειώδες έργο για την πόλη μας. Αποκαλύπτει ακόμα –πράγμα πολύ χειρότερο- τη βαθιά σας αδιαφορία, κύριε δήμαρχε, για το μέλλον της Καλλιθέας και τα συσσωρευμένα προβλήματα των Καλλιθεατών.
Πράγματι, ο “απολογισμός” σας αποκαλύπτει και σας εκθέτει: η Καλλιθέα δεν σας ενδιαφέρει πια! Και η αδιαφορία δεν παράγει έργο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

© 2010 Δημήτρης Κάρναβος | dkarnavos.gr