Ανύπαρκτη η Πολιτική Προστασία του Δήμου μας στον πρόσφατο χιονιά (ΑΡΧΕΙΟ)

Δευτέρα, 22 Μαρτίου 2010

| | |
Κύριε πρόεδρε, κύριε δήμαρχε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Η πρόσφατη κακοκαιρία δημιούργησε μεγάλα προβλήματα, ιδιαίτερα τη Δευτέρα, στη λειτουργία της πόλης μας. Η κυκλοφορία για τους πεζούς ήταν απαγορευτική, καθώς ο πάγος που κάλυψε τα πεζοδρόμια όλης της πόλης τη μετέτρεψε σε ένα απέραντο παγοδρόμιο. Η βαδισιμότητα της πόλης ήταν αδύνατη και οι συμπολίτες μας δεν μπορούσαν να καλύψουν ούτε τις βασικές τους ανάγκες. Από την άλλη οι δρόμοι και οι λεωφόροι που διασχίζουν την πόλη ήταν εξαιρετικά ολισθηροί για οποιονδήποτε παράτολμο κινήθηκε εποχούμενος.Τις επόμενες ημέρες παρακολουθήσαμε μία αντιπαράθεση ανάμεσα στο Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. και στην αυτοδιοίκηση. Το μεν υπουργείο ισχυρίζεται ότι η αρμοδιότητα για τον καθαρισμό των δρόμων ανήκει στην αυτοδιοίκηση, η δε αυτοδιοίκηση λέει ότι πρόκειται για μία ακόμη δραστηριότητα που της μεταφέρθηκε χωρίς να εξασφαλιστούν οι ανάλογοι πόροι για να την ασκήσει. Δε θα ήθελα να σταθώ σε αυτή την αντιπαράθεση η οποία πιστεύω αφήνει παγερά αδιάφορους τους πολίτες, οι οποίοι όταν αναφέρονται στο κράτος και στη δημόσια διοίκηση κατά κόρον δε διαχωρίζουν το κεντρικό κράτος από την αυτοδιοίκηση. Αυτό που τους ενδιαφέρει, καλώς ή κακώς, είναι οι υπηρεσίες που τους παρέχονται.

Προσωπικά πιστεύω ότι η ταλαιπωρία που υπέστησαν οι συμπολίτες μας είναι μία από τις πτυχές του ιδίου προβλήματος που πολλές φορές έχω επισημάνει: της απουσίας οποιουδήποτε σχεδιασμού, αλλά και οποιασδήποτε δράσης εδώ και πολλά χρόνια που να σχετίζεται με την Πολιτική Προστασία. Παρότι μάλιστα υπάρχει ορισμένος σχετικός αντιδήμαρχος, θεωρώ βέβαια ότι αυτό αποτελεί συνολική ευθύνη της διοίκησης. Δεν έχετε κανένα σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων, όπως δεν έχετε σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση άλλων φυσικών καταστροφών όπως πλημμύρων που πλήττουν ενίοτε την περιοχή μας. Ποιος είναι ο σχεδιασμός σας στο δυσάρεστο αλλά νομοτελειακά βέβαιο ενδεχόμενο σεισμού που να πλήξει την πόλης μας; Θα γίνει πάλι η Καλλιθέα μας ακυβέρνητη πολιτεία; Την απάντησή σας την ξέρω, είναι η μόνιμη επωδός σας για οτιδήποτε δεν μπορείτε να κάνετε: «…δεν έχουμε χρήματα…», καθώς η διοίκησή σας αντιμετωπίζει την πόλη μας με τη μίζερη λογική της «ψωροκώσταινας».

Θα σας πρότεινα να δείτε τι κάνουν άλλη δήμοι που φαίνεται ότι έχουν μεγαλύτερο μεράκι και ενδιαφέρον. Για παράδειγμα ο Δήμος Αμαρουσίου έχει συγκροτήσει, προληπτικά και σε ανύποπτο χρόνο, ειδικό φορέα «Πολιτικής Προστασίας και αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών». Ο φορέας πρόκειται να στελεχωθεί και επανδρωθεί, ενώ ήδη σχεδιάζει την πολιτική αντιμετώπισης κρίσεων σε ζητήματα που πολλά από αυτά ούτε τα φαντάζεται δυστυχώς η διοίκηση του δήμου μας, όπως αντιμετώπιση επιπτώσεων από φυσικές καταστροφές, αντιμετώπιση τεχνολογικών ατυχημάτων μεγάλης έκτασης, διάσωσης πολιτών, πυρόσβεσης εντός κατοικημένων περιοχών, ενημέρωσης πολιτών για θέματα Πολιτικής Προστασίας κα.

Άλλο ένα παράδειγμα δράσης από τα πολλά που υπάρχουν στη χώρα μας είναι αυτό του Δήμου Γαλατσίου, ο οποίος ξεκίνησε πρόσφατα εκπαιδευτικό πρόγραμμα εθελοντισμού με τίτλο «προστατεύω τους άλλους, προστατεύω τον εαυτό μου» σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, τη Γενική Γραμματεία Εκπαίδευσης Ενηλίκων και το Ινστιτούτο Δια Βίου Μάθησης. Οι ενδιαφερόμενοι κάτοικοι μαθαίνουν να αντιμετωπίζουν καταστροφές και κρίσεις, ενώ εκπαιδεύονται σε δράσεις πολιτικής προστασίας.

Με αυτά τα λίγα σίγουρα δεν ανακαλύπτω την Αμερική υπενθυμίζοντάς σας ότι η πρόληψη ενός προβλήματος είναι η καλύτερη συνταγή για την αντιμετώπισή του. Σκεφτείτε πόσο πιο ανθρώπινη θα ήταν η πόλη μας προχθές αν μερικοί από τους συμπολίτες μας, εκπαιδευμένοι από το Δήμο είχαν βγει προχθές να καθαρίσουν το πεζοδρόμιο τους, αν οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις της πόλης μας, όπως για παράδειγμα οι πρόσκοποι, με πρωτοπόρο το δήμο αναλάμβαναν πρωτοβουλίες, πόσο φιλικός θα ήταν ο δήμος για τους κατοίκους αν είχε ρίξει αλάτι μπροστά από τις σημαντικότερες δημοτικές υπηρεσίες. Αυτές οι δράσεις κύριε δήμαρχε δεν απαιτούν ιδιαίτερα χρήματα, μεράκι και πραγματικό ενδιαφέρον χρειάζονται.

Δημήτρης Κάρναβος,
Οικονομολόγος,
MSc Βιώσιμη Ανάπτυξη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

© 2010 Δημήτρης Κάρναβος | dkarnavos.gr