Παιδικοί Σταθμοί: Eκατοντάδες Καλλιθεατάκια εκτός!

Παρασκευή, 14 Σεπτεμβρίου 2012

| | |

Τοποθέτηση του Δημήτρη Κάρναβου στο Δημοτικό Συμβούλιο
Τι φταίει και τι προτείνουμε για αύξηση της απορρόφησης και διαφανή επιλογή
 
Κάθε χρόνο τέτοια εποχή εκατοντάδες Καλλιθεάτικες οικογένειες ζουν με την αγωνία αν τα παιδιά τους θα καταφέρουν να μπουν στους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς του Δήμου μας. Πόσο μάλλον φέτος που η κορύφωση της παρατεταμένης κρίσης της χώρας μας δεν επιτρέπει την πολυτέλεια του ιδιωτικού παιδικού σταθμού.
Τα πρώτα παιδάκια απορροφήθηκαν με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Νομικού Προσώπου τέλη Ιουλίου. Εκατοντάδες όμως Καλλιθεάτικες οικογένειες ζούν ακόμη με την αγωνία. Και όλοι γνωρίζουμε ότι η ανεύρεση θέσης στους σταθμούς για τα παιδάκια κάθε οικογένειας αποτελεί κομβικό σημείο για τον οικογενειακό προγραμματισμό, για την οργάνωση της οικογενειακής ζωής, για τον προϋπολογισμό κάθε οικογένειας. Από την άλλη, η ποιότητα υπηρεσιών και η δυνατότητα κάθε Δήμου να εντάξει σε σταθμούς τα βρέφη και τα νήπια της πόλης αποτελεί σημαντικό δείκτη στην άσκηση ή μη κοινωνικής πολιτικής.
Ο Δήμος Καλλιθέας κατά το παρελθόν είχε επιτύχει κυρίως λόγω της δημογραφικής ύφεσης και της δυνατότητας κάποιων οικογενειών να στέλνουν τα παιδιά τους σε παιδικούς σταθμούς, ένα καλό αποτέλεσμα απορρόφησης. Όμως σε αυτό το αποτέλεσμα έφθανε από πολύτιμους ίδιους πόρους , παρότι εδώ και χρόνια, μέσω της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) στην οποία η ΚΕΔΕ ασκεί άμεσο έλεγχο και έχει κύριο λόγο στη διοίκηση της, υλοποιείται το πρόγραμμα «Εναρμόνισης Οικογενειακής Και Επαγγελματικής Ζωής» μέσω του οποίου απορροφούνται δεκάδες χιλιάδες παιδιά κάθε έτος σε πιστοποιημένες δημόσιες και ιδιωτικές δομές. Με απλά λόγια, για τη λειτουργία των παιδικών-βρεφικών σταθμών ο Δήμος Καλλιθέας ξοδεύει τα δικά του λεφτά την ώρα που άλλοι Δήμοι απορροφούν ευρωπαϊκά κονδύλια χρησιμοποιώντας τα ίδια κεφάλαια τους για άλλα αναπτυξιακά έργα. Τη διαδικασία αυτή μέσω ΕΕΤΑΑ ο Δήμος Καλλιθέας επιχείρησε να αξιοποιήσει με πενιχρά αποτελέσματα.

Εντύπωση προκαλεί η μέχρι σήμερα κατανομή των παιδιών σύμφωνα με τις αποφάσεις της ΕΕΤΑΑ.
Παρατίθεται ενδεικτικά η κατανομή σε αρκετούς Δήμους:
ΔΗΜΟΙ
ΑΙΤΗΣΕΙΣ
ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ
ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ
112
28!!!!!!!!
ΝΕΑΠΟΛΗ ΣΥΚΕΩΝ
4937
2076
ΒΟΛΟΣ
886
845
ΑΓΡΙΝΙΟ
690
432
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
1547
1011
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
500
306
ΑΛΜΥΡΟΣ
209
110
ΑΡΧΑΝΕΣ
362
259
ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ
150
46
ΑΛΙΜΟΣ
235
63
ΓΡΕΒΕΝΑ
812
377
ΚΟΜΟΤΗΝΗ
647
397
ΜΟΣΧΑΤΟ
305
69
ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ
321
67
ΕΔΕΣΣΑ
345
172
ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ
286
234


Προφανώς κύριε Δήμαρχε για να αποσώσετε τις ευθύνες σας για την αποδεδειγμένη ανεπάρκεια της Διοίκησης σας να απορροφήσει κονδύλια για πολύτιμες κοινωνικές υπηρεσίες θα μας αναφέρεται για τα επιπλέον 18.000 παιδιά που καλύπτει φέτος πανελλαδικά το πρόγραμμα . Καλά έκανε και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας που τα αύξησε κατόπιν και δικών σας πιέσεων.

Όμως ας έρθουμε στα δικά μας, στα παιδιά της Καλλιθέας. Γιατί απορροφούν τόσα παιδιά ο Δήμος Συκεών Νεάπολης, γιατί το Ηράκλειο, γιατί η Λάρισα και ο Βόλος?
Γιατί και σας προλαβαίνω στην περιφέρεια Σταδιακής Εξόδου, όπως λέγεται χάριν κριτηρίων του ΕΣΠΑ, Κεντρικής Μακεδονίας 7.000.000 ευρώ και στην Αττική που ανήκει στην ίδια κατηγορία περιφερειών μόλις 2,2 εκατ. ευρώ, ενώ ο πληθυσμός της είναι πολλαπλάσιος.
Κύριε Πρόεδρε επιπλέον θέλουμε για το ίδιο ζήτημα να θέσουμε ένα εξίσου σημαντικό προβληματισμό. Έχει φτάσει η ώρα να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο επιλέγουμε τα βρέφη και τα νήπια για τους σταθμούς της πόλης μας. Να σταματήσει η μικροπολιτική, τα ρουσφέτια, τα ραβασάκια και τα χαρτάκια. Ήρθε η ώρα οι διακηρύξεις σας περί αμαρτωλού μικροπολιτικού παρελθόντος της Αυτοδιοίκησης να αποκτήσουν περιεχόμενο.
Προτείνουμε, κατά αναλογία με την ΕΕΤΑΑ, να θεσπιστούν στον Δήμο Καλλιθέας αντικειμενικά κριτήρια επιλογής και μοριοδότησης, που μέσω ειδικού ηλεκτρονικού προγράμματος να αφαιρείται κάθε δυνατότητα μικροπολιτικής σε τόσο ευαίσθητο ζήτημα. Η κοινωνία, τις δύσκολες αυτές ώρες, απαιτεί διαφάνεια και ισοπολιτεία.

 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

© 2010 Δημήτρης Κάρναβος | dkarnavos.gr