Ενημέρωση Συνεδρίασης Δημοτικού Συμβουλίου 26-11-2012

Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2012

| | |

Θέματα: «Απολογισμός /Ισολογισμός Δήμου 2010 - Τέλη Καθαριότητας - Εξελίξεις Φαληρικού Όρμου – Άστεγοι – Καταγγελία για προσλήψεις – Συζήτηση για Αυτοδιοίκηση»

Κατά την πρόσφατη συνεδρίαση ο επικεφαλής της ανεξάρτητης δημοτικής παράταξης «Η ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΑΛΛΑΖΕΙ» Δημήτρης Κάρναβος έθεσε μια σειρά από φλέγοντα ζητήματα της πόλης. Επίσης τοποθετήθηκε σε θέματα της τακτικής ημερήσιας διάταξης.
Ειδικότερα:
 
Απολογισμός – Ισολογισμός 2010  Πατήστε εδώ για να δείτε την σχετική ομιλία (πηγή: localtv)
Ο Δημήτρης Κάρναβος ανέδειξε το γεγονός ότι ο Δήμος συζητά με καθυστέρηση 2 ετών! τις οικονομικές καταστάσεις του Δήμου. Επιπλέον ανέδειξε το γεγονός ότι ο δήμος Καλλιθέας έλαβε τακτική επιχορήγηση από το κράτος για το 2010 18.526.018,36 ευρώ όταν το 2009 είχαμε λάβει σχεδόν 25.000.000 ευρώ μείωση δηλαδή της κρατικής ενίσχυσης κατά 25%!
Για τα οικονομικά του Δήμου σημείωσε τα εξής:
“Είναι τα οικονομικά του δήμου μας τόσο ανθηρά ώστε να δικαιολογείτε η μόνιμη επωδός της διοίκησης περί «χρηστής και καλής» διαχείρισης?
Επιτρέψτε μου καταρχήν απλή ανάγνωση στοιχείων του ισολογισμού και των αποτελεσμάτων χρήσης και σύγκρισης του με αυτών του προηγούμενου έτους 2009.

Διαθέσιμα 2010, 502.247,25
Διαθέσιμα 2009, 2.396.052,29!
Ολικά αποτελέσματα 2010,  ζημιές 3.373.848,00
Ολικά αποτελέσματα 2009, ζημιές 333.018,28!

Καθαρό αποτέλεσμα χρήσεως 2010 κέρδη μόλις 130.569,42 όταν το 2009 καθαρό αποτέλεσμα είχαμε κέρδη 1.064.643,56! Και βέβαια τα αποτελέσματα θα ήταν πολύ χειρότερα αν οι αποδοχές και ο αριθμός των εργαζομένων του δήμου δεν είχαν ήδη από το 2010 δραματικά μειωθεί.Σίγουρα, ο Δήμος μας δεν βρίσκεται στην κατάσταση κάποιων δήμων που έχουν κηρύξει στάση πληρωμών, ούτε θα είναι ένας από τους δήμους που θα αυξήσει τα τέλη για να καλύψει τα ελλείμματα του. Όμως φρόνιμο θα ήταν να μην πανηγυρίζουμε για τα αυτονόητα. Όταν μάλιστα το ύψος του τεχνικού προγράμματος ανέρχεται μόλις σε 2.396.673,53ευρώ τα οποία αναλύονται εύκολα:

600.000 είναι για τα πεζοδρόμια, 400.000 η συντήρηση των σχολικών κτηρίων, 700.000 περίπου η ανακατασκευή του Δημοτικού Θεάτρου και περίπου 700.000 για όλα τα υπόλοιπα έργα.

Δυστυχώς ο Δήμος Καλλιθέας υλοποιεί ίσως το μικρότερο τεχνικό πρόγραμμα ανά την επικράτεια σε σχέση με το πληθυσμό, τις ανάγκες της τοπικής αγοράς, των πανεπιστημίων και των υπόλοιπων χρήσεων που εδρεύουν στην πόλη μας.”

Τέλη Καθαριότητας

Η παράταξή μας ζήτησε λόγω της κρίσης να μειωθούν κατά 10% τα τέλη καθαριότητας για τα σπίτια και τα μαγαζιά. Μάλιστα απέδειξε με ξεκάθαρα στοιχεία ότι αυτή η μείωση θα μπορούσε να γίνει από πέρυσι καθώς περίσσεψαν χρήματα στο σχετικό λογαριασμό, ενώ ταυτόχρονα η διοίκηση για πολλοστή φορά δεν πραγματοποίησε επενδύσεις στην καθαριότητα για να βελτιωθεί η ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών.
Ο Δημήτρης Κάρναβος τόνισε:

“το ύψος των τελών δεν είναι απλά ένας απόλυτος αριθμός που ψυχρά αξιολογείται από μόνος του αλλά συγκρίνεται με βάση και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Και εκεί δυστυχώς εξακολουθούμε να χωλαίνουμε, παρότι-καθώς δεν έχουμε καμιά διάθεση μηδενισμού-έχει επιτελεστεί κάποια πρόοδος.
Για όσους δε, βιάστηκαν να πούν ότι είμαστε φθηνοί, συγκρίνοντας με το Δήμο Παλαιού Φαλήρου βλέπουμε ότι εμείς χρεώνουμε τα εναπομείναντα καταστήματα της πόλης μας με 4,32 ευρώ το τ.μ. ενώ το Παλαιό Φάληρο με 3,53!

Για μας 3 πρέπει να είναι οι βασικές προτεραιότητες της διεύθυνσης καθαριότητας τις οποίες όμως δυστυχώς δεν υλοποιεί η  διοίκηση μέχρι σήμερα.

1.       Μείωση των απορριμμάτων στην πηγή, μέσω ανακύκλωσης για τα ανόργανα και οικιακής κομποστοποίησης για τα οργανικά.
2.       Εφαρμογή επιτέλους του πρόσφατα ψηφισθέντος κανονισμού καθαριότητας.
3.       Επενδύσεις σε εξοπλισμό καθαριότητας.

Εξελίξεις Φαληρικού Όρμου Πατήστε εδώ για να δείτε την σχετική ομιλία(πηγή:localtv)

Ο Δημήτρης Κάρναβος ανέφερε:

“Όπως όλοι γνωρίζουμε το παραλιακό μέτωπο του Φαληρικού όρμου έχει χαρακτηριστεί με μια σειρά Νόμων και Προεδρικών Διαταγμάτων ως περιοχή αναψυχής, αθλητισμού και πολιτισμού με την προοπτική να αποτελέσει Μητροπολιτικό Πάρκο. Η τεχνική μελέτη για τα έργα ανάπλασης που χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με 3.800.000 έχει ολοκληρωθεί και όπως πληροφορούμαστε έχουν παραδοθεί και τα τεύχη δημοπράτησης. Η μελέτη εκπονήθηκε από τον Renzo Piano καθώς επιδιώχθηκε τα έργα ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου να συνδέονται άμεσα με το ύφος και τον χαρακτήρα των έργων στο χώρο του ιπποδρόμου για το χώρο πρασίνου και την κατασκευή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης.
Με την πληροφόρηση που έχουμε μέχρι σήμερα, καθότι ουδέποτε η διοίκηση ανταποκρίθηκε στο αίτημα μας για περαιτέρω διαβούλευση με τους μελετητές ώστε να καταγραφούν και να ενσωματωθούν αθλητικές και άλλες ανάγκες της πόλης, η μελέτη –γενικότερα- κινείται στη σωστή κατεύθυνση για την ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου. Πληροφορούμαστε ότι έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση των έργων με 400.000.000 ευρώ και αναμένεται άμεσα η δέσμευση άλλων 150.000.000.
Πρίν από λίγες μέρες η κυβέρνηση συνέστησε μια νέα ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο Α.Ε.» Σκοπός της εταιρείας είναι η διοίκηση, η διαχείριση και η αξιοποίηση δημόσιων και ιδιωτικών εκτάσεων, κτιρίων και εγκαταστάσεων που βρίσκονται στην περιοχή μεταξύ του Σταδίου Ειρήνης  και Φιλίας και του ακρωτηρίου Σουνίου. Σύμφωνα με το Νόμο οποτεδήποτε η παραλία μας μπορεί να παραχωρηθεί με μια ΚΥΑ  στην «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο Α.Ε.»!

Ερωτάτε η διοίκηση του Δήμου μας:

Ποιό το νόημα της υπαγωγής του Φαληρικού Όρμου στην υπό σύσταση εταιρεία ιδιαίτερα τώρα που ο σχεδιασμός της ανάπλασης της περιοχής έχει ολοκληρωθεί και έχει πλήρως ωριμάσει. Η υπαγωγή του Φαληρικού όρμου στη νέα εταιρεία μήπως σημαίνει ανατροπή των δεδομένων που προηγουμένως ανέφερα?
Ποια θα είναι η συμμετοχή του Δήμου Καλλιθέας στη διοίκηση, διαχείριση αλλά και συντήρηση στο παραλιακό μέτωπο που του αναλογεί?

Εν πάση περιπτώσει αυτές οι εξελίξεις κυοφορούνταν εδώ και καιρό. Ο δήμαρχος, όταν ρωτήθηκε από εμάς στο προηγούμενο συμβούλιο, γιατί δεν παραβρέθηκε στη συνάντηση του Υπουργού με τους δημάρχους των παραλιακών δήμων μας είπε ότι δεν κλήθηκε! Αναρωτιόμαστε τί θα έλεγε αν πήγαινε? Αφού δεν φρόντισε να συγκαλέσει σχετικό δημοτικό συμβούλιο ώστε να διαμορφωθούν οι θέσεις και οι προτάσεις του δήμου και της πόλης μας για το τόσο σημαντικό αυτό ζήτημα. Αφού δεν μας έχει ενημερώσει για τις οριστικές μελέτες. Όταν μάλιστα κατά το παρελθόν για νόμους και εξελίξεις στην ίδια περιοχή έγιναν με πρωτοβουλία και του δημάρχου σειρά δημοτικών συμβουλίων και κινητοποιήσεων.

Αυτή τη φορά ο δήμαρχος προτίμησε να κρυφτεί. Να μην απαντάει στα καίρια ερωτήματά μας, να μην ενημερώνει το λαό της Καλλιθέας για το τί λέει επιτέλους η οριστική μελέτη Ρενζο Πιάνο. Ίσως να μην του επιτρέπει ο χρόνος να ασχοληθεί και να παρέμβει αποφασιστικά στις εξελίξεις στο παραλιακό μέτωπο, όμως αυτές οι εξελίξεις θα καθορίσουν για πάντα, μόνιμα και οριστικά το μέλλον και την ποιότητα ζωής στην πόλη μας. Για αυτό και οι ενέργειές μας πρέπει να είναι άμεσες και οι θέσεις μας κατηγορηματικές.

Άστεγοι - Πατήστε εδώ για να δείτε τη σχετική ομιλία (πηγή: localtv)

Όλοι βιώνουμε τις δυσβάσταχτες συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Όμως μια –περιορισμένη για την ώρα- μερίδα συμπολιτών έχει φθάσει στο κατώτερο στάδιο φτώχιας χάνοντας ακόμη και τη δυνατότητα αυτού που λέει ο λαός να έχει «ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι του». Προσωπικά γνωρίζω αρκετούς συμπολίτες μας που έχουν φτάσει σε αυτή την απελπιστική κατάσταση.  Δύο εξ’ αυτών βρέθηκαν το προηγούμενο διάστημα χωρίς στέγη, να κοιμούνται στα παγκάκια και στους δρόμους και δυστυχώς έρχεται σύντομα και η σειρά άλλων. Ήδη γνωρίζω μια οικογένεια 3 ενήλικων παιδιών όπου πέρυσι αυτοκτόνησαν και οι 2 γονείς τους. Οι άστεγοι ή οι υποψήφιοι αυτοί άστεγοι δεν ανήκουν στις μέχρι σήμερα γνωστές ιδιαίτερες κατηγορίες συμπολιτών μας.

Αποτελούν τους νεόπτωχους, τα πλέον εκτεθειμένα θύματα της κρίσης που χάνουν ακόμη και το τελευταίο εφόδιο στοιχειώδους διαβίωσης, την εστία τους. Εδώ και καιρό έχουμε ζητήσει από την διοίκηση να εξετάσει ποιά από τα προσφυγικά που έχουμε δύναται να διατεθούν είτε όπως είναι, είτε με κάποια συντήρηση ώστε να ασκήσουμε ως δήμος την ελάχιστη και πρόχειρη αυτή, στεγαστική πολιτική που όμως μπορεί να αντιμετωπίσει άμεσα κάποια πιεστικά προβλήματα. Πιστεύουμε ότι σε συνεργασία με την τεχνική υπηρεσία πρέπει να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα.

Ζητήσαμε να συνταχθεί από το Δήμο σχετική ανακοίνωση-πρόσκληση η οποία να λάβει τη δέουσα δημοσιότητα στο χώρο του Δήμου και άλλων δημοτικών καταστημάτων όπως της πρόνοιας, του ΚΕΠ, των ΚΑΠΗ, του «βοήθεια στο σπίτι» κλπ. Καθώς δεν έχουμε πληροφορηθεί σχετικές ενέργειες της διοίκησης και ο χειμώνας είναι προ των πυλών αναμένουμε, με αγωνία, τις απαντήσεις σας.

Καταγγελία για προσλήψεις - Πατήστε εδώ για να δείτε τη σχετική ομιλία(πηγή:localtv)

Ο επικεφαλής της παράταξης κατήγγειλε ότι η διοίκηση του Δήμου απεργάζεται σχέδιο για την επέκταση της απασχόλησης 19 εργαζομένων στο Νομικό Πρόσωπο για τους παιδικούς σταθμούς και τον Αθλητισμό μετά τη λήξη της 2μηνης σύμβασης τους. Τόνισε δε ότι αυτό αποτελεί απαράδεκτο γεγονός καθώς προσελήφθησαν χωρίς διαφάνεια, εκτός διαδικασιών ΑΣΕΠ.

Επίσης κατήγγειλε ότι:

“Εργαζόμενος με σύμβαση έργου είναι ταυτόχρονα εκπαιδευτικός δηλαδή δημόσιος υπάλληλος! Η διοίκηση μας λέει ότι έχει βέβαια λάβει άδεια από την υπηρεσία του. Εμείς ρωτάμε: Η διοίκηση του δήμου έλαβε αλήθεια “άδεια” από την κοινωνία των 2 εκατ. ανέργων να δίνει σε εργαζόμενο ουσιαστικά 2 μισθούς από το δημόσιο;
Είναι το νόμιμο τελικά ηθικό?”

Γενική συζήτηση για Αυτοδιοίκηση

Ο επικεφαλής της παράταξης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι αυξάνονται κατά 200 οι αρμοδιότητες της αυτοδιοίκησης ενώ τα τελευταία 2 χρόνια έχουν περικοπεί τα έσοδα των δήμων κατά 60%.

Συγκεκριμένα ο Δημήτρης Κάρναβος τόνισε:

“Το πρόβλημα στη χώρα μας είναι δομικό. Το κράτος, όλες οι κυβερνήσεις που κυβέρνησαν τον τόπο, δεν πιστεύουν στην τοπική Αυτοδιοίκηση. Δε βλέπουν ότι τα ανεπτυγμένα κράτη της Ε.Ε. έχουν ισχυρή αυτοδιοίκηση ως ποσοστό του % ΑΕΠ ΕΕ 11,7,  Ελλάς 3,3  Δανία 37,5    Ηνωμένο Βασίλειο 13,1  Σουηδία 24,8.

Στη συνέχεια ο Δημήτρης Κάρναβος κατηγόρησε τον δήμαρχο Καλλιθέας και πρόεδρο της ΚΕΔΕ για διγλωσσία: “ Από τη μία κάνετε για τα μάτια του κόσμου «ηρωϊκές» δηλώσεις εναντίον του Γερμανού υπουργού, αρμόδιου για τη χώρα μας, κύριου Φούχτελ και από την άλλη συζητάτε μαζί του σε κλειστές κάμαρες μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα της αυτοδιοίκησης. Ενημερώστε μας λοιπόν, τι περιλαμβάνει το βαρύγδουπο πρωτόκολλο συνεργασίας με το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών και Τεχνολογίας της Γερμανίας και της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα της ΕΕ, της γνωστής task force; Η έκφραση των θέσεων των δήμων και των συλλογικών οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα είχε περιεχόμενο και ουσία αν η σημερινή ηγεσία των οργάνων της διεκδικούσε πραγματικά και αποφασιστικά ρόλο στις εξελίξεις. Στην πηγή των εξελίξεων και όχι κατόπιν εορτής με καταγγελτικό, μόνο για τα μάτια του κόσμου, λόγο και ρόλο. Και κυρίως αν όλα αυτά που προτείνετε σήμερα για αξιολογήσεις και κινητικότητα εργαζομένων τα πιστεύατε και τα είχατε πρώτοι εφαρμόσει.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

© 2010 Δημήτρης Κάρναβος | dkarnavos.gr