Θέματα τελευταίας συνεδρίασης Δημοτικού Συμβουλίου Καλλιθέας

Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2013

| | |

1)    Θέσπιση κριτηρίων επιλογής παιδιών στους παιδικούς σταθμούς
 
2)Συγχωνεύσεις σχολείων
 
3)    Γνώμη Δ.Σ. για μελέτη ανάπλασης Φαληρικού Όρμου
 
4) Ενημέρωση/συζήτηση για το ετήσιο συνέδριο ΚΕΔΕ

 
 
1)    Θέσπιση κριτηρίων επιλογής παιδιών στους παιδικούς σταθμούς
 

Η σημερινή διοίκηση, διανύοντας τον 15ο χρόνο στο τιμόνι του δήμου μας… «κατάφερε», επιτέλους, να θεσπίσει αντικειμενικά κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια  επιλογής των βρεφών και των νηπίων των Καλλιθεάτικων οικογενειών στους παιδικούς σταθμούς και τα κέντρα του δήμου μας. Η θέσπιση μορίων διασφαλίζει τη διαφάνεια και την αντικειμενικότητα στον τρόπο κατάταξης και επιλογής των παιδιών ώστε να αποφευχθεί, έστω από δω και πέρα, κάθε αδικία ή αλλοίωση του κοινωνικού χαρακτήρα του θεσμού των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών.

Πρόκειται για δικαίωση της παράταξης μας, η οποία με κάθε μέσο είχε τονίσει την ανάγκη να σταματήσει η διοίκηση την μικροπολιτική και το ρουσφέτι σε αυτό το τόσο ευαίσθητο κοινωνικό ζήτημα.


Όμως, άλλο είναι το μείζον ζήτημα για την κοινωνία της πόλης μας. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, τέτοια εποχή εκατοντάδες Καλλιθεάτικες οικογένειες ζουν με την αγωνία αν τα παιδιά τους θα καταφέρουν να μπουν στους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς του Δήμου μας.

Όλοι γνωρίζουμε ότι η ανεύρεση θέσης στους σταθμούς για τα παιδάκια κάθε οικογένειας αποτελεί κομβικό σημείο για τον οικογενειακό προγραμματισμό, για την οργάνωση της οικογενειακής ζωής, για τον προϋπολογισμό κάθε οικογένειας.

Για τη λειτουργία των παιδικών-βρεφικών σταθμών ο Δήμος Καλλιθέας ξοδεύει κάθε χρόνο τα δικά του λεφτά, την ώρα που άλλοι Δήμοι απορροφούν ευρωπαϊκά κονδύλια χρησιμοποιώντας τα ίδια κεφάλαια τους για άλλα κοινωνικά και αναπτυξιακά έργα. Τη διαδικασία αυτή, μέσω ΕΕΤΑΑ, ο Δήμος Καλλιθέας επιχείρησε πέρυσι να αξιοποιήσει με πενιχρά όμως αποτελέσματα. Εντύπωση προκάλεσε η περσινή κατανομή όπου ο Δήμος Καλλιθέας απορρόφησε 7 παιδιά στους παιδικούς σταθμούς και 22 παιδιά στα ΚΔΑΠ, όταν ο Δήμος Νεάπολη Συκεών απορρόφησε 2076 παιδιά, το Ηράκλειο 1011, ο Βόλος 845, το Αγρίνιο 432, η Κομοτηνή 397, ο Αλμυρός 110 και το Μοσχάτο 69 παιδιά.

Το ζήτημα αυτό σας το θέσαμε και πέρυσι. Ο επικεφαλής της παράταξης Δημήτρης Κάρναβος ρώτησε τη διοίκηση :

“Πόσο επαρκώς προετοιμασμένος είναι φέτος ο δήμος μας  για να καλύψει τις ανάγκες των Παιδιών Καλλιθεάτικων οικογενειών αξιοποιώντας Ευρωπαϊκούς πόρους , χρησιμοποιώντας έτσι τα ίδια κεφάλαια μας σε άλλες κοινωνικές και αναπτυξιακές ανάγκες της πόλης μας?”
 


2) Συγχωνεύσεις Σχολείων
Πλησιάζει ο καιρός που θα ζητηθεί η γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου για τυχόν συγχωνεύσεις σχολείων στην πόλη μας. Η εκπαιδευτική κοινότητα είναι ανάστατη καθώς υπάρχουν βάσιμες πληροφορίες ότι και φέτος θα καταργηθεί γυμνάσιο στην πόλη μας. Η παράταξή μας  ρώτησε τη διοίκηση αν παρακολουθεί τις εξελίξεις και αν έχει πρόθεση να παρέμβει προκειμένου να σταματήσει η περαιτέρω υποβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης στην πόλη μας.
 
3) Γνώμη Δ.Σ. για μελέτη ανάπλασης Φαληρικού Όρμου
Η παράταξη μας δεν θεωρεί ότι η γνώμη που καλείται να διατυπώσει το δημοτικό συμβούλιο Καλλιθέας διαδραματίζει αποφασιστικό ρόλο στις εξελίξεις στο παραλιακό μέτωπο για 3, κυρίως, λόγους:
1ον Ο διάλογος λαμβάνει χώρα σε μια στιγμή που οι μελέτες του έργου είναι τελικές, ουσιαστικά ολοκληρωμένες. Οι παρεμβάσεις που μπορούν να λάβουν χώρα είναι δευτερεύουσας, μικρότερης σημασίας. Παρά τις προσπάθειες των αιρετών και υπηρεσιακών στελεχών του δήμου για υποβολή εναλλακτικών προτάσεων, το έργο έχει σχηματοποιηθεί.
Η παράταξη μας είχε ζητήσει εδώ και 2 χρόνια  τη συμμετοχή του δήμου μας στο διάλογο για τη μελέτη. Με προσωπική του ευθύνη και με άγνωστες  σκοπιμότητες ο δήμαρχος δεν επεδίωξε αυτή τη συμμετοχή. Άφησε να προχωρήσει η μελέτη χωρίς καμία παρέμβαση του Δήμου μας στις εξελίξεις.
Έτσι, η υπογειοποίηση της παραλιακής, η προσωπική υπόσχεση του σημερινού δημάρχου, εδώ και πάνω από 10 χρόνια προς τους Καλλιθεάτες, εγκαταλείπεται οριστικά. Αντί αυτής, το παραλιακό μέτωπο της πόλης μας μπαζώνεται και πάλι για να καλυφθεί η παραλιακή και ανυψώνεται μπροστά στη πόλη μας, μαζί με τη βλάστηση, περίπου 12 μέτρα – 3 ορόφους πολυκατοικίας!
Από την άλλη, μας ζητείται η γνώμη μας την ώρα που η οικονομοτεχνική μελέτη του έργου ουσιαστικά ξαναγράφεται. Κανείς δεν γνωρίζει τα έσοδα των σημερινών εμπορικών χρήσεων, ενώ ούτε και τα έξοδα συντήρησης και λειτουργίας είναι επαρκώς προσδιορισμένα. Πώς να είναι άλλωστε, όταν δεν γνωρίζουμε ποιος θα είναι ο φορέας διοίκησης και διαχείρισης του έργου. Όταν δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι η παρέμβαση του Δήμου μας και ποιες οι υποχρεώσεις του όταν το έργο παραδοθεί. Και κυρίως, όταν ακόμη δεν γνωρίζουμε τελεσίδικα αν έχει εξασφαλιστεί πλήρως η χρηματοδότηση του έργου.
Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο η σημερινή έκφραση γνώμης του δημοτικού μας συμβουλίου δεν είναι αποφασιστικής σημασίας είναι η διαδικασία με την οποία διεξήχθησαν οι συναντήσεις της επιτροπής εργασίας του δημοτικού συμβουλίου μας και των στελεχών του Δήμου μας με τη μελετητική ομάδα. Η διοίκηση, με αδικαιολόγητη εμμονή, ουδέποτε επεδίωξε να συναντηθούμε με τους εκπροσώπους των επιβλεπόντων υπουργείων των μελετητών.
Η επιτροπή εργασίας δεν συνάντησε τους πραγματικούς αρμόδιους.
Ο τρίτος λόγος που η έκφραση γνώμης μας δεν είναι αποφασιστική είναι ότι από το διάλογο που προηγήθηκε απουσιάζουν πολύ σημαντικά δεδομένα. Βοά ο τύπος, ομιλούν οι υπουργοί για λιμάνι κρουαζιέρας στο Φαληρικό Όρμο και κανείς δεν μας έχει ενημερώσει.  Η παράταξη μας έχει ζητήσει ενημέρωση για τα σχέδια αυτά από τη συνεδρίαση του Δ.Σ. τις 5-9-2011 για το νησί των 20 στρεμμάτων, που σύμφωνα με δημοσιεύματα, σχεδιάζετε !!!
Η παράταξη μας προτείνει:
α) τη διατήρηση του, τόσο αναγκαίου για την πόλη, γηπέδου ποδοσφαίρου στην παραλία, που καταργεί η μελέτη.
β) να επανεξεταστούν εναλλακτικές μορφές ΑΠΕ (Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας)  και ΕΞΕ (εξοικονόμησης ενέργειας) για την πρότυπη περιβαλλοντική λειτουργία του έργου,  καθώς το χωροθετούμενο σε 3 περίπου στρέμματα φωτοβολταϊκό πάρκο έχει δυσκολίες στην εφαρμογή.
γ) να εξεταστεί η δημιουργία πάρκου  κυκλοφοριακής αγωγής, λειτουργία που ταιριάζει με το χαρακτήρα του έργου και λείπει από την πόλη μας.
δ) τη διεκδίκηση του θερινού κινηματογράφου, που οι μελετητές χωροθετούν πολύ μακριά από τη πόλης μας στα σύνορα Μοσχάτου-Ν. Φαλήρου, κοντά στο beach Volley λόγω και της συμπληρωματικότητας  των προβλεπόμενων πολιτιστικών χρήσεων.
Η παράταξη μας πιστεύει ότι ο χρόνος που ζητάτε η έκφραση γνώμης μας δεν είναι ο κατάλληλος. Ο Δήμος μας έπρεπε να εκφράσει τη γνώμη του σε 2 βασικά στάδια:
Α) Όταν ανατέθηκε η μελέτη, περίπου 3 χρόνια πριν, ώστε στο ευέλικτο εκείνο στάδιο να μπορούσε να διεκδικήσει σθεναρά το χρόνιο αίτημα των Καλλιθεατών για υποβάθμιση της παραλιακής, είτε να διατυπώσει εναλλακτικές προτάσεις και να μην βρεθεί προ τετελεσμένων γεγονότων και,
Β) Όταν ολοκληρωθεί η οικονομοτεχνική μελέτη του έργου και αποσαφηνιστεί πλήρως ποιος θα είναι ο φορέας διοίκησης του. Και προφανώς η συμμετοχή του δήμου μας θα είχε ουσία αν μετείχε ενεργά στις εξελίξεις που αφορούν την υπόθεση «λιμάνι κρουαζιέρας».
Όμως τίποτε από αυτά δεν συμβαίνει. Η διοίκηση του δήμου μας έχει αποφασίσει να μείνει θεατής αντιμετωπίζοντας με χλιαρό, διεκπαιρεωτικό τρόπο τις τόσο σημαντικές εξελίξεις. Η παράταξή μας δεν θα τη ακολουθήσει σε αυτή την απάθεια, την ουσιαστική παραίτηση της από τις εξελίξεις. Ο επικεφαλής της παράταξης Δημήτρης Κάρναβος τόνισε:
“Α) να εκφράσουμε τη γνώμη μας αφού παραδοθεί η νέα οικονομοτεχνική μελέτη και αποσαφηνιστεί ο φορέας διαχείρισης του έργου και ο ρόλος του Δήμου Καλλιθέας.
Β) Να διοργανωθεί σύσκεψη της ομάδας εργασίας του Δημοτικού Συμβουλίου με τους εκπροσώπους των υπουργείων που επιβλέπουν τις μελέτες τους, παρουσία των μελετητών, για να έχει ουσία ο διάλογος.
Γ) Να επιδιωχθεί συνάντηση των επικεφαλής των παρατάξεων με τους υπουργούς Ανάπτυξης και Ναυτιλίας, ώστε να ενημερωθούμε επιτέλους για την υπόθεση «λιμάνι κρουαζιέρας».
Δ) Να κοινοποιήσουμε τις παραπάνω αποφάσεις μας στα αρμόδια υπουργεία.”
 

 
 
4) Ενημέρωση/συζήτηση για το ετήσιο συνέδριο ΚΕΔΕ
 
Πριν από λίγες μέρες αντιπροσωπία του δήμου μας παραβρέθηκε στο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ στα Ιωάννινα.
 
O επικεφαλής της παράταξης Δημήτρης Κάρναβος, ο οποίος παραβρέθηκε, τόνισε τα εξής :
“Πρόκειται κύριοι συνάδελφοι για ένα συνέδριο που γρήγορα θα ξεχάσουμε. Ένα συνέδριο που το σύνολο των τοποθετήσεων, όλων σχεδόν των παρατάξεων και των λοιπών εκπροσώπων της διοίκησης, επικεντρώθηκαν σε τρέχοντα διοικητικά, λογιστικά, διεκπαιρεωτικά εν γένει ζητήματα. Κι αυτά είναι σημαντικά, νομίζω όμως σε αυτό το συνέδριο ξεχάσαμε να μιλήσουμε για τα σημαντικότερα. Το κορυφαίο ερώτημα είναι ποιο ρόλο πρέπει να έχει η τοπική αυτοδιοίκηση στην οικοδόμηση ενός νέου σύγχρονου κράτους, μιας διοίκησης φιλικής στις ανάγκες των πολιτών. Και οι αιρετοί της αυτοδιοίκησης στο σύνολο τους φαίνονται να είναι “ζαλισμένοι” από την κρίση. Και φαίνεται να μην έχουν αντιληφθεί ότι τώρα που τα πάντα στη λειτουργία του κράτους αξιολογούνται από μηδενική βάση είναι ώρα να μιλήσουμε για το σύγχρονο ρόλο της αυτοδιοίκησης.
 
Όταν λοιπόν κύριε δήμαρχε συμμετέχει η αυτοδιοίκηση στις συζητήσεις με την task force  και σας θέτουν ζητήματα οργάνωσης και διαδικασιών των δήμων, τα οποία καταλήγουν σε απολύσεις και σε γενικότερη συρρίκνωση της αυτοδιοίκησης, εσείς πρέπει να αλλάξετε την  ατζέντα. Nα πάψει επιτέλους να εμφανίζεται η αυτοδιοίκηση ως κύρια υπεύθυνη της κρίσης. Ως ο πλέον πρόθυμος θεσμός για περικοπές. Είναι η κατάλληλη ώρα να συζητήσουμε και όχι μόνο με την task force το πώς η τοπική αυτοδιοίκηση στην χώρα μας θα πλησιάσει, έστω, τη σύγχρονη οργανωμένη, προσαρμοσμένη στις ανάγκες των πολιτών, αυτοδιοίκηση του σύγχρονου κόσμου. Εν πρώτης, φαίνεται καθαρά η αποτυχία του Καλλικράτη συνολικά στη χώρα μας. Και γι’ αυτή την αποτυχία κύριε δήμαρχε, για προφανείς πολιτικούς λόγους, δεν μιλήσατε στα Ιωάννινα.
 
Εν ολίγοις, με την εφαρμογή του Καλλικράτη η τοπική αυτοδιοίκηση συρρικνώθηκε και απομακρύνθηκε από τους πολίτες. Μέσος όρος πληθυσμού ανά δήμο στη χώρα μας  35.000 περίπου κάτοικοι, όταν στη Γαλλία είναι 1770, στη Γερμανία 7080, στην Ισπανία 5700 και στην Ιταλία 7500. Όταν οι συνολικές δαπάνες της αυτοδιοίκησης ως ποσοστό του ΑΕΠ ανέρχονται στην Ε.Ε. των 27 στο 12% και στη χώρα μας στο 3%. Όταν στις σύγχρονες χώρες η αυτοδιοίκηση ασκεί αποφασιστικές αρμοδιότητες στην πρωτοβάθμια υγεία, την πρόνοια, την εκπαίδευση, ενώ στη χώρα μας επιστρατεύεται συχνά για να καλύψει διοικητικές ελλείψεις του κεντρικού κράτους.
Δεν ήταν μόνο η αποτυχία του Καλλικράτη που ο δήμαρχος ως πρόεδρος της ΚΕΔΕ αποσιώπησε. Με έκπληξη διαπίστωσα ότι ο δήμαρχος «κατάπιε τη γλώσσα του» στο φλέγον, για την αυτοδιοίκηση, ζήτημα του Παρατηρητηρίου. Σε λίγο, κύριοι συνάδελφοι δεν θα υπάρχει αυτοδιοίκηση θα διοικούν τα παρατηρητήρια, οι επίτροποι και κάθε λογής διορισμένοι, μακριά από τις ανάγκες της κοινωνίας, χαρτογιακάδες.
 

 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

© 2010 Δημήτρης Κάρναβος | dkarnavos.gr