Χαιρετισμός του Δημήτρη Κάρναβου στην ημερίδα "Η ερασιτεχνική δημιουργία στην πολιτιστική δραστηριότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης"

Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2013

| | |
 
 
 "Η ημερίδα αυτή είναι σημαντική γιατί ασχολείται με τον πολιτισμό και την κοινωνική συνοχή υπό το φως μιας νέας εξέλιξης για την τοπική αυτοδιοικηση ,τις κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις.
Δυστυχώς, κατά τα προηγούμενα χρόνια, η τοπική αυτοδιοίκηση δέχθηκε το μεγαλύτερο βάρος της μνημονιακής επίθεσης.
Δεν είναι μόνο οι συνεχώς αυξανόμενες περικοπές.
Είναι κυρίως οι διαθεσιμότητες, οι μειώσεις των πάσης φύσεως θέσεων εργασίας, οι οριζόντιες περικοπές σε ευαίσθητους τομείς κοινωνικής δραστηριότητας των δήμων .
Έτσι βρεθήκαμε να πρέπει να αντιμετωπίσουμε τεράστια κενά στα κοινωνικά, πολιτιστικά, αθλητικά προγράμματά μας σε μια εποχή που προφανώς οι δημότες μας τα είχαν ανάγκη περισσότερο από ποτέ.
Εδώ υπάρχουν ευθύνες και στο κόσμο της τοπικής αυτοδιοίκησης και ιδιαίτερα στα συλλογικά της όργανα που δεν έκαναν αυτά που έπρεπε να κάνουν για να βελτιώσουν την εικόνα του θεσμού προς την κοινωνία, δεν κατέδειξαν όσο θα έπρεπε τη σημασία του κοινωνικού έργου των δήμων, δεν αντέδρασαν -πολλοί λένε ότι συμβιβάστηκαν -σε αυτή την επίθεση.
Οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές επιχειρήσεις  δίνουν ένα παράθυρο, δίνουν μια δυνατότητα να καλύψουμε, σε ένα βαθμό, τα κενά που δημιουργήθηκαν.

Προσωπικά όμως  δεν θα ήθελα ποτέ αυτές τις εταιρίες να λειτουργήσουν τελικά σε βάρος των εργαζομένων σε αυτές ως προς τις αμοιβές η τους ορούς εργασίας.
Είμαστε ξεκάθαροι:
Στηρίζουμε ανεπιφύλακτα αυτό το νέο, πολλά υποσχόμενο, θεσμό και για ένα άλλο λόγο πολύ πιο σημαντικό.
Για εμάς, οι κοινωνικές επιχειρήσεις μπορούν να αποτελέσουν ένα σημαντικό στήριγμα στην τοπική μας οικονομία δίνοντας μια σοβαρή απάντηση στο πρόβλημα της ανεργίας.
Η κοινωνική επιχειρηματικότητα αποτελεί εδώ και καιρό βασικό πυλώνα ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αυτή την στιγμή, εκτιμάται ότι ένα 10% του ΑΕΠ αυτών των χωρών στηρίζεται σε κοινωνικές εταιρείες.
Ιδιαίτερα, στη σημερινή συγκυρία, που η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερο από ποτέ και περισσότερο από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, την κοινωνική επιχειρηματικότητα.
Οι κοινωνικές επιχειρήσεις μπορούν να υπερβούν το πρόβλημα χρηματοδοτήσεως, δημιουργώντας νέες υποστηρικτικές καινοτόμες δραστηριότητες , στον τομέα των υπηρεσιών κυρίως.
Έτσι, οι κοινωνικές εταιρείες μπορούν να υποστηρίξουν το ελληνικό τουριστικό προϊόν, τον πολιτισμό-μια πτυχή του συζητάμε άλλωστε σήμερα με την ερασιτεχνική δημιουργία-  το εμπόριο, τις νέες τεχνολογίες, την ιντερνετική επιχειρηματικότητα και μπορούν να το κάνουν με τρόπο ανταγωνιστικό, δημιουργώντας  πανελλαδικά χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.
Δυστυχώς , και εδώ λείπει η πρωτοβουλία από το κεντρικό πολιτικό και οικονομικό σύστημα.
Ιδού λοιπόν, ένα θαυμάσιο πεδίο δράσης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία και αυτή σ’ ένα βαθμό έχει μείνει πίσω.
Όμως, ποτέ δεν είναι αργά και εν πάση περιπτώσει θεσμικά δεν βλέπω άλλο φορέα πέραν της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο οποίος να μπορέσει να βάλει την Ελλάδα στη τροχιά της κοινωνικής επιχειρηματικότητας. Ο θεσμός θα πετύχει, αν η προσέγγιση της ανάπτυξης του είναι στη λογική bottom-up approach, από κάτω προς τα επάνω.
Σε αυτή τη λογική, εκτιμώ, ότι κατ’ αρχήν, σε Τοπικό επίπεδο χρειάζεται να δώσουμε ευρεία ενημέρωση στους πολίτες και ιδιαίτερα στους ανέργους για τις νέες αυτές δυνατότητες και παράλληλα να παρέχουμε μια αρχική υποστήριξη έναρξης σ’ ανάλογες πρωτοβουλίες.
Ένα σοβαρό πρώτο βήμα μπορεί να είναι μια τοπική θερμοκοιτίδα κοινωνικής επιχειρηματικότητας, η οποία δεν είναι δύσκολο να υποστηριχθεί από το Δήμο μας και παράλληλα μια σειρά από ενημερωτικές δραστηριότητες.
Με αυτό τον τρόπο μπορούμε,  εν προκειμένω,  να δημιουργήσουμε και ένα άλλο πλαίσιο για την πολιτιστική δημιουργία, δίνοντάς της νέα δυναμική ώστε να αποτελέσει πραγματικό εργαλείο κοινωνικής συνοχής, εκπαίδευσης και τοπικής ανάπτυξης.
Δεν θα ήθελα να σας κουράσω με περαιτέρω επισημάνσεις, ένα χαιρετισμό κάνω με ψύγματα προβληματισμού, απλά θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ως επικεφαλής της μείζονος αντιπολιτεύσεως, ότι για εμάς η κοινωνική επιχειρηματικότητα αποτελεί σημαντική προτεραιότητα σε μια νέα ατζέντα τοπικής ανάπτυξης, κοινωνικής συνοχής και πολιτισμού που χρειάζεται η πόλη μας
Οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις που συζητάμε σήμερα αποτελούν ένα πρώτο βήμα σε ένα νέο κόσμο που ανοίγεται.
Η Καλλιθέα  επιτέλους, μπορεί και πρέπει να έχει ένα πρωταγωνιστικό ρολό σε αυτόν τον νέο κόσμο.
Το χρωστάμε στους χιλιάδες ανέργους της πόλης μας, το χρωστάμε στις νέες γενιές"
 
 
 
 *Την ημερίδα διοργάνωσε ο Δήμος Καλλιθέας υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Νοτίου Τομέα Αθήνας το Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013 στο Δημοτικό Κινηματογράφο «Καλυψώ».

 
 της πόλης μας!


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

© 2010 Δημήτρης Κάρναβος | dkarnavos.gr