Ομιλία στο Δημοτικό Συμβούλιο για την ανάπτυξη των Τζιτζιφιών σε σχέση με τα έργα του Ιπποδρόμου

Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου 2013

| | |


“Εδώ και χρόνια είναι γνωστές οι σημαντικές εξελίξεις στον άξονα του παραλιακού μετώπου και του Φαληρικού Δέλτα.
Η υλοποίηση της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και τα σχεδιαζόμενα έργα στο παραλιακό μέτωπο δημιουργούν μια τεράστια ευκαιρία για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, για την ανάπτυξη της πόλης μας.
Μια ευκαιρία για να βγούν οι Τζιτζιφιές από τη στασιμότητα, το τέλμα, την εγκατάλειψη.
Όμως η τεράστια δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος δεν αρκεί από μόνη της για να αλλάξει τη φυσιογνωμία των Τζιτζιφιών. Για να γίνει μια γειτονιά ασφαλής με ποιότητα ζωής, με οργανωμένους και λειτουργικούς χώρους!


Ο δήμος μας πρέπει να κινητοποιηθεί για να γίνουν τα απαραίτητα έργα υποδομής, να αναπτυχθούν συμπληρωματικές χρήσεις, υπηρεσίες και λειτουργίες ώστε ο χώρος του πρώην ιπποδρόμου να μην μείνει μια απομονωμένη νησίδα πολιτισμού, αθλητισμού και αναψυχής. Εδώ και 4 χρόνια έχουμε αναπτύξει τον προβληματισμό μας, τον οποίο συμμερίζεται και το ίδιο το Ίδρυμα, όμως τίποτα δεν έχει κινηθεί. Γι΄αυτό επανερχόμαστε με συγκεκριμένες προτάσεις προκειμένου η δωρεά και το παραλιακό μέτωπο να συνδεθούν με τον πολεοδομικό ιστό, με τη ζωή της πόλης.

Συγκεκριμένα θέτουμε για δημόσιο διάλογο εκτεταμένο σχέδιο παρεμβάσεων για τις Τζιτζιφιές όπως:

Ø Σχέδιο Ανάπλασης της γύρω περιοχής το οποίο θα μπορούσε να περιλαμβάνει ανακαίνιση προσόψεων κατοικιών, διαμορφώσεις πεζοδρομίων, πεζοδρομήσεις, δενδροφυτεύσεις κ.α.


Ø Βελτίωση της προσβασιμότητας με τη χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και προώθηση της χρήσης του ποδηλάτου με τη δημιουργία τοπικού δικτύου ποδηλατοδρόμων σε συνάρτηση με τον κατασκευαζόμενο  υπερτοπικό.
Ø Δημιουργία τοπικής συμπληρωματικής πολιτιστικής χρήσης για την προσέλκυση επισκεπτών εντός της πόλης. Έχουμε εδώ και χρόνια προτείνει τη δημιουργία ψηφιακού μουσείου για τον Θησέα.
Ø Αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού με βάση τα παραπάνω.
Ø Αναβάθμιση της λεωφόρου Συγγρού.

O δήμος μας πρέπει άμεσα να σχεδιάσει το μέλλον της πόλης και ειδικότερα των Τζιτζιφιών με τα νέα δεδομένα. Έχει ήδη αργήσει με κίνδυνο να χαθεί μια κορυφαία ευκαιρία για την πόλη μας.
Καλούμε τη διοίκηση του δήμου, σε συνεργασία με την κεντρική διοίκηση και την περιφέρεια να ξεκινήσει άμεσα τις ενέργειες για να μπούν οι Τζιτζιφιές σε κίνηση.

Με την ευκαιρία ρωτάτε η διοίκηση του δήμου, τι γίνεται με τα έργα ανάπλασης της παραλίας ενόψει του γεγονότος ότι λήγει η Δ προγραμματική περιόδου χωρίς τα έργα να ξεκινήσουν παρά τις διαβεβαιώσεις σας. Σύμφωνα μάλιστα με σχετικό δημοσίευμα του «Βήματος» που λέει ότι τα 340 εκατ. ευρώ χάθηκαν. Έχει εξασφαλιστεί και με ποιο τρόπο η χρηματοδότηση έργων?”


Ο κ. Ασκούνης, εμφανώς απροετοίμαστος, απήντησε αόριστα ότι θα μπούν «κάποια έργα» στο τεχνικό πρόγραμμα, ενώ παραδέχτηκε ότι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να χαθούν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ και ότι «καταβάλλονται προσπάθειες» να ενταχθεί το έργο σε ένα πρόγραμμα «γέφυρα».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

© 2010 Δημήτρης Κάρναβος | dkarnavos.gr