ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ

Παρασκευή, 6 Δεκεμβρίου 2013

| | |
 
Δημήτρης Κάρναβος: H Καλλιθέα δίνει ελπίδα
 
 
Πραγματοποιήθηκε χθες η μεγάλη εκδήλωση του εθελοντισμού στην Γενική Γραμματεία Μέσων Ενημέρωσης. Στην εκδήλωση αυτή διακρίθηκε μεταξύ άλλων σημαντικών φορέων και το Δίκτυο Κοινωνικής Προσφοράς Καλλιθέας.

Στην ομιλία του ο Δημήτρης Κάρναβος επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Η ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΑΛΛΑΖΕΙ» που ανέλαβε την πρωτοβουλία ίδρυσης του Δικτύου Κοινωνικής Προσφοράς σημείωσε μεταξύ άλλων:

“Η Καλλιθέα δίνει ελπίδα. Τα αποτελέσματα από το δίκτυο κοινωνικής προσφοράς ξεπέρασαν τις προσδοκίες μας. Αυτή τη στιγμή, πάνω από 60 εθελοντές ιατροί, εκπαιδευτικοί,λογιστές και δικηγόροι προσφέρουν δωρεάν ιατρικές εξετάσεις, φροντιστήρια και συμβουλές.

Ήδη, οι ωφελούμενοι ξεπέρασαν τους 700.

Το παράδειγμα της Καλλιθέας δίνει ελπίδα στην κοινωνία μας που δοκιμάζεται.

Είναι χαρά αλλά και καθήκον μας να ευχαριστήσουμε από καρδιάς, όλους τους εθελοντές του δικτύου μας.”


Στην εκδήλωση διακρίθηκαν επίσης:

· η Αποστολή της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών,

· οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα,

· το Ίδρυμα Νεολαίας & Δια Βίου Μάθησης

· To Χαμόγελο του Παιδιού,

· και η ομάδα Δασοπροστασίας Δήμου Παπάγου-Χολαργού 
 


Αναλυτικά η ομιλία του Δημήτρη Κάρναβου:


 Σημεία Ομιλίας του Δημήτρη Κάρναβου- ιδρυτή του Δικτύου Κοινωνικής Προσφοράς και  επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Η Καλλιθέα Αλλάζει»- στην εκδήλωση για τον εθελοντισμό της Γενικής Γραμματείας Μέσων Ενημέρωσης

«Το κοινωνικό έλλειμμα και ο εθελοντισμός»

 

 

Καταρχήν θέλω να απευθύνω τις θερμές ευχαριστίες μου στη Γενική Γραμματεία Μέσων Ενημέρωσης και προσωπικώς στο Γενικό Γραμματέα Μέσων Ενημέρωσης για την πρωτοβουλία του στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Εθελοντισμού, σήμερα 5η Δεκεμβρίου, για τη διοργάνωση της σημερινής συζήτησης σχετικά με τις βέλτιστες πρακτικές εθελοντισμού και της κοινωνικής προσφοράς.

 

Το κοινωνικό κράτος είναι ελλειμματικό. Παρέχει μόνο βασικές υπηρεσίες στην υγεία, την εκπαίδευση, την πρόνοια, αδυνατεί όμως να δώσει ολοκληρωμένες υπηρεσίες σε μια σειρά από τομείς.

 

Ο εθελοντισμός μπορεί να καλύψει μέρος του κοινωνικού ελλείμματος, που προκαλείται από την κρατική ανεπάρκεια.

 

Αυτή τη στιγμή, υπάρχει ένα κύμα από εθελοντικές πρωτοβουλίες, που πλέον εντάσσονται σε μια νέα εποχή, όπου όλα γίνονται πιο συστηματικά, πιο επαγγελματικά, πιο οργανωμένα. Οι οργανωμένες  ΜΚΟ, αλλά και οι κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, δίνουν ένα νέο πλαίσιο εθελοντικής προσφοράς.

 

Αυτή η νέα εποχή έχει και μια άλλη διάσταση, πάρα πολύ σημαντική. Κρατάει εντός παραγωγικής διαδικασίας, κρατάει μέσα στη αγορά νέους ανθρώπους βοηθώντας τους να μην χάσουν τις ειδικεύσεις τους και το νόημα της καριέρας τους.

 

Δηλαδή ο «νέος εθελοντισμός» δεν είναι μόνο εργαλείο κοινωνικής στήριξης είναι κι εργαλείο ανάπτυξης.  Αρκεί να  σημειώνουμε ότι το 10% του ΑΕΠ της Βόρειας Ευρώπης παράγεται μέσα από κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις χωρίς πλέον να υπολογίζουμε τη συμβολή των ΜΚΟ, η οποία και αυτή είναι τεράστια. Ας δούμε για παράδειγμα το Ίδρυμα Νιάρχος και τα αναπτυξιακά οφέλη που έχει η λειτουργία του, πέραν των κοινωνικών.

 

Ο εθελοντισμός, εν τέλει, είναι ένα πολύτιμο σχολείο για όλους. Είναι ένα σχολείο που μαθαίνει στο άτομο ότι υπάρχει και ζει μέσα στο δημόσιο χώρο και ότι πηγή της ευμάρειας του είναι η καλή λειτουργία του δημόσιου χώρου. Ο εθελοντισμός είναι ένα σχολείο που κάνει τους ιδιώτες, πολίτες.

 

Πριν περίπου 1,5 χρόνο, στην Καλλιθέα είχαμε την ιδέα να ξεκινήσουμε ένα δίκτυο από εθελοντές ιατρούς, καθηγητές, λογιστές που να παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Στήσαμε μια απλή δομή. Ο καθένας από το χώρο του  δίνει τις υπηρεσίες (ιατρικές εξετάσεις, φροντιστήρια, συμβουλές κλπ) χωρίς έξοδα για γραφεία, κτίρια κλπ

Εμείς παρείχαμε απλά, ένα γραφείο υποδοχής-και αυτό με εθελοντές-και βασικά την επικοινωνία του εγχειρήματος, η οποία ήταν και το κλειδί της επιτυχίας και για να κινητοποιήσουμε τους εθελοντές αλλά και να φέρουμε πολίτες στο δίκτυο.

 

Οι βασικές διαφορές μας με άλλες προσπάθειες, η προστιθέμενη αξία της πρωτοβουλίας μας συνοψίζεται σε 2 απλά σημεία:

-πρόκειται για τοπική δράση που μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για όσο το δυνατόν περισσότερες τοπικές κοινωνίες

-δεν χρειάζεται χρήματα

 

Σήμερα, 1,5 χρόνο μετά είχαμε εντυπωσιακά αποτελέσματα. Παραπάνω από 700 ωφελούμενοι, περισσότεροι από 60 εθελοντές ιατροί, λογιστές, νομικοί, εκπαιδευτικοί αποτελούν το δίκτυο μας.

 

Και πολλά περιστατικά, ανθρώπινες ιστορίες που μας αγγίξανε:

-4 μικρά παιδιά από 10 μελή οικογένεια ξεκίνησαν, χάρις τους εθελοντές του Δικτύου, εκμάθηση των αγγλικών.

-εγκυμονούσα που την εγκατέλειψε ο σύντροφός της θα γεννήσει τις επόμενες ημέρες με τη βοήθεια των εθελοντών του δικτύου μας.

 

 

Πραγματικά το δίκτυο μας είναι μια ελπίδα για όλη την Καλλιθέα γιατί έδειξε ότι η πόλη μας έχει αναξιοποίητες δυνάμεις που μπορούν να στηρίξουν την κοινωνία στην κρίση.

 

Εμείς είχαμε την ιδέα. Όμως χωρίς τους εθελοντές δεν θα μπορούσαμε να προσφέρουμε τίποτα. Γι’ αυτό είναι χαρά, αλλά  και καθήκον μας να ευχαριστήσουμε από καρδιάς, όλους τους εθελοντές του δικτύου μας.

 

Το δίκτυο πέτυχε για 3 κυρίως λόγους

 

1.Γιατί στην κοινωνία υπάρχουν –ευτυχώς- δυνάμεις προσφοράς που απλά κάποιος πρέπει να οργανώσει και κινητοποιήσει

2.Γιατί αποτελεί μία ευέλικτη δομή χωρίς γραφειοκρατία

3 Γιατί δώσαμε έμφαση στην επικοινωνία με τους πολίτες

 

Όμως το μυστικό της επιτυχίας είναι ένα:

Να πιστεύεις, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, στους ανθρώπους.

 


 

 

 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

© 2010 Δημήτρης Κάρναβος | dkarnavos.gr